Kunstschilder Isaac Israëls, een Amsterdamse impressionist.

Kunstschilder Isaac Israëls (1856-1934) was de zoon van Jozef Israëls. Door de spontane, vluchtige stijl waarmee hij het leven in de grote stad vastlegde, wordt hij samen met George Hendrik Breitner gerekend tot de stroming van het Amsterdamse impressionisme.

Kunstschilder Isaac Israëls

Plein air

Israëls wilde graag op straat schilderen, ‘plein air’, waar hij in 1891 zelfs een vergunning voor aanvroeg bij de gemeente. Drie jaar later, toen hij het eenmaal aandurfde, moest het nieuwsgierige publiek op afstand worden gehouden door de politie.

Zomers ging Isaac Israëls vaak met zijn vader schilderen aan het strand van Scheveningen. Ezeltje rijden op het strand (ca 1898 – 1900 olieverf op doek, 51 x 70 cm, Rijksmuseum te Amsterdam) is een goed voorbeeld van de manier waarop hij het toerisme bij Scheveningen verbeeldde: licht en snel.

Breitner

Breitner verhuisde net als Isaac Israëls in 1886 naar Amsterdam. De twee kunstenaars gingen veel met elkaar om en beide kunstenaars legden, helemaal in de stijl van de impressionisten, het moderne eigentijdse leven vast. Bovendien is er nog een overeenkomst in hun werk. Hun geschilderde figuren lijken buiten het kader van het schilderij verder te gaan; ze staan gedeeltelijk op het schilderij. Dit verhoogt het effect van een korte, niet-geposeerde momentopname. 

Schilderijen van Van Gogh

Israëls heeft twee schilderijen; Zonnebloemen en Het gele huis in Arles van Vincent van Gogh in bruikleen gekregen van Jo Bonger, (de weduwe van Vincents broer Theo) om Vincents intense kleurgebruik te bestuderen. Ze spelen een rol in een aantal van zijn eigen schilderijen. Er zijn vijf doeken bekend waarvoor Israëls de Zonnebloemen gebruikte als achtergrond voor vrouwenportretten of naakten.

Olympisch stadion in Amsterdam

Isaac Israëls zijn naam staat in het Olympisch Stadion op de ‘Wall of Fame’ tussen sportlegendes als Fanny Blankers Koen, Anton Geesink en Inge de Bruijn.

Kunst was vroeger een vast onderdeel van de Olympische Spelen. In 1912 werd de Kunstolympiade ingevoerd, die tot 1948 duurde. De kunstenaar die sport en kunst het beste met elkaar verbond, maakte kans op de Olympische titel. De kunstschilder Israëls won in 1928 een gouden medaille met het schilderij Ruiter in Roode Rok

Een mooi artikel over de Vergeten Olympische Kunstcompetitie.

Comments are closed