Now Reading
Kunstschilder Isaac Israëls, een Amsterdamse impressionist.

Kunstschilder Isaac Israëls, een Amsterdamse impressionist.

View Gallery

Kunstschilder Isaac Israëls (1856-1934) was de zoon van Jozef Israëls. Door middel van de spontane, vluchtige stijl waarmee hij het leven in de grote stad vastlegde, wordt hij samen met George Hendrik Breitner gerekend tot de stroming van het Amsterdamse impressionisme.

Ella Looise | Schilderijen

Kunstschilder Isaac Israëls

Plein air schilderen

Israëls wilde graag op straat schilderen, ‘plein air’. Waarvoor hij in 1891 zelfs een vergunning voor aanvroeg bij de gemeente. Drie jaar later, toen hij het eenmaal aandurfde, moest het nieuwsgierige publiek op afstand worden gehouden door de politie.

Ezeltje rijden op het strand

Zomers ging Isaac Israëls vaak met zijn vader schilderen aan het strand van Scheveningen. Als gevolg daarvan is Ezeltje rijden op het strand (ca 1898 – 1900 olieverf op doek, 51 x 70 cm, Rijksmuseum te Amsterdam) geschilderd. Dit schilderij is een goed voorbeeld van de manier waarop hij het toerisme bij Scheveningen verbeeldde: licht en snel.
In het artikel  olieverf voor beginners staat uitgebreid beschreven hoe met olieverf te schilderen.

Zonnebloemen (naar Van Gogh)

Isaac Israëls was ook enthousiast over het kleurgebruik van Vincent van Gogh. In 1918 leende hij van Jo van Gogh-Bongers, de schoonzus van Vincent, twee schilderijen: Zonnebloemen en Het huis te Arles. Er zijn vijf doeken bekend waarvoor Israëls de Zonnebloemen gebruikte als achtergrond voor vrouwenportretten of naakten. Dit schilderij is er één van. Hij heeft de Zonnebloemen niet letterlijk nageschilderd, maar er een zodanige impressie van gegeven dat het in zijn eigen schilderij paste. De verwelkte bloemen aan de linkerkant liet hij weg. De bloemen vormen een zonnig en kleurig décor. Sterker nog: Israëls gebruikt hier eigenlijk alleen de kleuren van Van Gogh; zijn eigen vrouwenfiguur is vrijwel monochroom.

Bron: Museum de Fundatie

Rozen schilderen op schilderles

Schilderles Pioenrozen van Madelon

Olympisch stadion in Amsterdam

Isaac Israëls zijn naam staat in het Olympisch Stadion op de ‘Wall of Fame’ tussen sportlegendes als Fanny Blankers Koen, Anton Geesink en Inge de Bruijn.

Kunst was vroeger een vast onderdeel van de Olympische Spelen. In 1912 werd de Kunstolympiade ingevoerd, die tot 1948 duurde. De kunstenaar die sport en kunst het beste met elkaar verbond, maakte kans op de Olympische titel. De kunstschilder Israëls won in 1928 een gouden medaille met het schilderij Ruiter in Roode Rok

Een mooi artikel over de Vergeten Olympische Kunstcompetitie

Kunstschilder Breitner

Breitner verhuisde net als Isaac Israëls in 1886 naar Amsterdam. De twee kunstenaars gingen veel met elkaar om en beide kunstenaars legden, helemaal in de stijl van de impressionisten, het moderne eigentijdse leven vast. Bovendien is er nog een overeenkomst in hun werk.

Bij beide lijken hun geschilderde figuren buiten het kader van het schilderij verder te gaan; ze staan gedeeltelijk op het schilderij. Dit verhoogt het effect van een korte, niet-geposeerde momentopname.

Meer schildertips

Een andere schilder die helemaal vanuit compositie dacht en schilderde, was Francis Bacon.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel