Lady Vuelta een tekening over de wielerronde

Lady Vuelta, tekeningLady Vuelta, een tekening over de wielerronde De Vuelta

Elk jaar volgen we de grote wielerrondes op TV; De Giro, de Tour de France en de Vuelta, waarvan ik de laatste meteen ook de mooiste vind.

Lady Vuelta, houtskool op papier.

Een artistieke tekening is een afbeelding die door tekenen is ontstaan.

Er bestaan lijn- en toontekeningen. Meestal is het een combinatie van beide. Het gebruikte tekenmateriaal, dus ook de drager, zal in hoge mate meebepalen om welk type het gaat.

Lijnen in een tekening kunnen met nadruk gezet zijn, maar ook vlot en met expressie.

De meeste materialen zijn geschikt om beide soorten tekening te maken. Houtskool, grafietpotlood, krijt of pastel, plat gebruikt over de volle lengte van het staafje, is een uitstekend medium om brede schaduwen te plaatsen net zoals er redelijk fijn mee kan gearceerd worden. Om een houtskooltekening te beschermen, voorziet men die van een fixeerlaagje.

Pentekeningen worden gemaakt met metalen, riet- of bamboepennen en bister, Chinese of sepia-inkt afkomstig uit de inktklier van de inktvis. Maakt de kunstenaar daarenboven nog gebruikt van een penseel in een pentekening, dan kunnen sommige lijnen worden verzacht.

Er kan geschilderd worden met sterk verdunde inkt en bepaalde gebieden van de tekening kunnen worden verhoogd met de pen. Zo’n tekening noem je een lavis of gewassen tekening.

 

 

Comments are closed