Olieverf schilderij, Lust voor het oog, rechterpaneel

Lust voor het oog, rechter paneel

Lust voor het oog, rechter paneel, 1. iPad tekeningLust voor het oog, rechter paneel.

Lust voor het oog, rechterpaneel is onderdeel van een tweeluik. Twee schilderijen geschilderd (naar Jheronimus Bosch)

Kijkend naar de Tuin der lusten van Jheronimus Bosch zie ik veel kleurrijke verhalen verteld met carnavaleske omdraaiingen; een Lust voor het oog. Geïnspireerd komen er bij mij twee beelden boven drijven die ik allebei ga schilderen; een tweeluik.

Tweeluik

Het linkerpaneel krijgt een vogel, een watersnip met op zijn rug een liggende figuur. Het rechterpaneel is voor een jonge vrouw met een oude man aan de borst. Dit zijn de hoofdvormen en onderweg tijdens het schilderen, sta ik open voor spontane ingevingen; altijd spannend.
En ik besluit de viscositeit (dikte) van de verf mee te laten spreken.

Voor dit werk koop ik twee canvas – MDF boards van 50 x 60cm, waarbij die voor de vogel in horizontale positie en de vrouw in verticale stand wordt neergezet.

Lust voor het oog, rechter paneel, 2. iPad tekening vogel

Lust voor het oog, rechter paneel, 4. vogel tekening

 

app ArtRage

De kleur voor de achtergrond wil ik testen, daarom maak ik een proef tekening op mijn iPad met de app ArtRage, dat is een digitaal teken- en schilderprogramma (ook voor Android tablets). Heel gemakkelijk kan ik de achtergrondkleur met één druk op de knop wijzigen (zie afb. 1, 2).
De watersnip tekening is totaal niet naar mijn zin. De liggende figuur op de vogel moet meer naar voren worden gehaald zodat haar lichaam duidelijker zichtbaard wordt (zie afb. 4).
Tip: Voor de beginner is de (nu gratis) app Paper by FiftyThree voor op de iPad een aanrader.
draadfiguren

Figuren tekenen

Voor wie figuren wil leren tekenen, heb ik uit een oud lesboek een voorbeeld van draadfiguren gefotografeerd (zie afb. 3). De klassieke canon voor de lengte van een volwassen figuur is acht hoofden lang. Het midden van het lichaam is ter hoogte van het kruis en let ook op de armen; ze komen tot halverwege het dijbeen! Mannen worden met een iets groter hoofd dan vrouwen getekend. De draadfiguren (stokpoppetjes) zijn goede oefeningen om vertrouwd te raken met de mogelijkheden van de poses. Probeer wel eerst de draadfiguren in eenvoudige standen te schetsen.
Tip: Het is ook leuk om over foto’s van mensen uit (mode)tijdschriften de draadfiguren in te tekenen.

Met plezier

Tijdens het tekenen of schilderen word je geconfronteerd met je eigen tekortkomingen, dit hoort erbij, accepteer ze en hou er vooral plezier in.
Tip: Durf te tekenen! Wees niet bang om fouten te maken, je kneedgum is je beste vriend 🙂

Lust voor het oog, rechter paneel, 5. vrouw tekening

Ander oplosmiddel

Met houtskool teken ik de hoofdvormen op de twee canvas doeken (zie afb. 4, 5). De restvormen (= achtergrond) zet ik in een grondkleur met de ‚snelle’ techniek; met keukenpapier, licht bevochtigd met een olieverf oplosmiddel, meng ik op het doek de kleuren Ultramarijn Blauw en Napels Geel. Daar overheen een semi transparant Goud-Groen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe producten en probeer nu als oplosmiddel Zest-it uit; het is een milieuvriendelijk, niet toxisch
alternatief voor terpentine en terpentijn en heeft een frisse citroengeur.

Lust voor het oog, rechter paneel, 6. balkje

 

Tip: Een balkje onder het doek op de ezel gezet, maakt het praktischer om bij de onderkant te tekenen en schilderen (afb. zie 6).

Lust voor het oog, rechter paneel

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply