Now Reading
Lust voor het oog, een tweeluik naar Jheronimus Bosch

Lust voor het oog, een tweeluik naar Jheronimus Bosch

Olieverf schilderij, Lust voor het oog, rechterpaneel
Lust voor het oog, iPad tekening vrouw
Lust voor het oog. liggende figuur, vrouw tekening
Lust voor het oog. 11. vrouw
Olieverf schilderij, Lust voor het oog, rechterpaneel +11
View Gallery
Lust voor het oog, iPad tekening vrouw

Kijkend naar de Tuin der lusten van Jheronimus Bosch zie ik veel kleurrijke verhalen verteld met carnavaleske omdraaiingen; Schilderles Een lust voor het oog. Geïnspireerd komen er bij mij twee beelden boven drijven die ik allebei ga schilderen; een tweeluik.

Tweeluik Lust voor het oog

Het linkerpaneel krijgt een vogel, een watersnip met op zijn rug een liggende figuur.
Het rechterpaneel is voor een jonge vrouw met een oude man aan de borst.

Schilderles Lust voor het oog

Dit zijn de hoofdvormen en onderweg tijdens het schilderen, sta ik open voor spontane ingevingen; altijd spannend.
En ik besluit de viscositeit (dikte, impasto) van de olieverf mee te laten spreken.

Voor dit werk koop ik twee canvas – MDF boards van 50 x 60cm, waarbij die voor de vogel in horizontale positie en de vrouw in verticale stand wordt neergezet.

Proef tekening in de app ArtRage

De kleur voor de achtergrond wil ik testen, daarom maak ik een proef tekening op mijn iPad met de app ArtRage, dat is een digitaal teken- en schilderprogramma (ook voor Android tablets). Heel gemakkelijk kan ik de achtergrondkleur met één druk op de knop wijzigen.

De watersnip tekening

De watersnip tekening is totaal niet naar mijn zin. De liggende figuur op de vogel moet meer naar voren worden gehaald zodat haar lichaam duidelijker zichtbaard wordt.

Tip: Voor de beginner is de (nu gratis) app Paper by FiftyThree voor op de iPad een aanrader.

Figuren tekenen

Voor wie figuren wil leren tekenen, heb ik uit een oud lesboek een voorbeeld van draadfiguren gefotografeerd. De klassieke canon voor de lengte van een volwassen figuur is acht hoofden lang. Het midden van het lichaam is ter hoogte van het kruis en let ook op de armen; ze komen tot halverwege het dijbeen! Mannen worden met een iets groter hoofd dan vrouwen getekend. De draadfiguren (stokpoppetjes) zijn goede oefeningen om vertrouwd te raken met de mogelijkheden van de poses. Probeer wel eerst de draadfiguren in eenvoudige standen te schetsen.
Tip: Het is ook leuk om over foto’s van mensen uit (mode)tijdschriften de draadfiguren in te tekenen.

 

Je kneedgum is je beste vriend

Tijdens het tekenen of schilderen word je geconfronteerd met je eigen tekortkomingen, dit hoort erbij, accepteer ze en hou er vooral plezier in.
Tip: Durf te tekenen! Wees niet bang om fouten te maken, je kneedgum is je beste vriend 🙂

Oplosmiddel Zest-it

Met houtskool teken ik de hoofdvormen op de twee canvas doeken. De restvormen (= achtergrond) zet ik in een grondkleur met de ‚snelle’ techniek; met keukenpapier, licht bevochtigd met een olieverf oplosmiddel, meng ik op het doek de kleuren Ultramarijn Blauw en Napels Geel. Daar overheen een semi transparant Goud-Groen.
Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe producten en probeer nu als oplosmiddel Zest-it uit; het is een milieuvriendelijk, niet toxisch alternatief voor terpentine en terpentijn en heeft een frisse citroengeur.

Tip: Een balkje onder het doek op de ezel gezet, maakt het praktischer om bij de onderkant te tekenen en schilderen.

Schilderles Lust voor het oog, het linker paneel

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Kijk dan bij deze online portret schildercursus.

Kleuren palet

De liggende figuur heb ik met de achtergrondkleur mee geschilderd. Om meer spanning in het schilderij te brengen, voeg ik Vleesoker toe over de achtergrond. En met de achterkant van mijn kwast kras ik er een huis in, deze subtiele harde krassen laten de diepte en rust verdwijnen.
Met een paar platte varkensharen kwasten in verschillende diktes (van 10 t/m 24) schilder ik aan de vogel. Als voorbeeld gebruik ik een watersnip foto geplukt van internet. Een aantal dagen smeer ik er steeds een paar veren bij of corrigeer.

Eerst zet ik de donkere kleur Rauwe Omber losjes neer, met daarnaast en er overheen de lichtere kleuren: Rauwe Sienna, Vleesoker en Titaanwit, puur of gemengd met elkaar.

Voor de poten is Indisch Geel-Oranje gebruikt. Ze moeten in het water staan en voilà daar wordt voor gezorgd, er is een dikke vette verfstreek getrokken.

Tip: Met de platte kwast heb je twee maten verfstreken bij de hand; de brede verfstreek met de platte kant én de zijkant voor de dunnere lijn.

See Also
Leren van de meester Frans Hals

Schilderles Lust voor het oog, het rechter paneel

Over de vrouw poets en wrijf ik met keukenpapier de huid in met Goud-Groen en boen de lichte plekken uit met het keukenpapier gedoopt in het oplosmiddel.

De houtskool lijnen blijven onder de verf soms zichtbaar. Ik schilder bij de oude man en het haar van de vrouw met dezelfde kleuren als die van de watersnip.
Voor het kanten randje van het hemd gebruik ik de dikte van de verf. Bij beide schilderijen voeg ik voor donkere plekken Ultramarijn Blauw toe, soms gemengd met Rauwe Omber: b.v. de pupil, donkere veren, aders van de hand, schaduw haarlint. Doe telkens een paar passen achteruit om te zien waar je mee bezig bent.

Het Meisje met de iPad en violen schilderen

GEBRUIKTE SCHILDERMATERIALEN:

Old Holland: Indisch Geel-Oranje, Napels Geel Donker, Vleesoker, Oudt Hollands Goud-Groen,
Rauwe Sienna Licht
Haarlemmer Olieverf: Ultramarijn Blauw, Rauwe Omber, Titaan wit
Winsor & Newton: Liquin,
Zest-it, iPad.

Jheronimus Bosch

Bosch (circa 1450 – 1516), postuum ook Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, geboren als Jheronimus van Aken, was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan gangbare motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is. Hoewel hij al tijdens zijn leven een beroemd schilder was, en hij opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel kreeg, is er vrij weinig over hem bekend. Wikipedia

Dwalen door het schilderij De Tuin der Lusten

Een geweldige audiovisuele tour door het schilderij de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch verteld door Midas Dekkers is hier te horen en te zien.

Andere gepubliceerde schilderlessen

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel