Madonna met kind schilderij

Madonna met kind schilderijen en mijn madonna

Ik kwam het Madonna met kind schilderij De heilige Lucas schildert Madonna (1532) van Maerten van Heemskerck in het Frans Hals museum tegen. Een mooie Madonna en een eigenaardige, vreemde, ouwelijke baby.

Een eeuwenoud thema

Veel Icoon schilders, kunstschilders uit de Renaissance en ook de Vlaamse primitieven hebben dit thema afgebeeld. Een religieus thema ontstaan in het Byzantijnse Rijk. Ik vind het een mooi thema en besloot ook mijn Madonna met kind te gaan schilderen.

Madonna met kind

Madonna (is een samenvoeging van het Italiaans mia donna (mijn vrouwe).

De Iconen schilderkunst

De religieuze Madonna’s met kind afbeeldingen zijn ontstaan bij de iconen in het Byzantijnse Rijk. In die tijd was een icoon (het griekse woord ”eikon” betekent afbeelding) niet zomaar een mooie afbeelding. Het waren religieuze kunstwerken, die verwezen naar een hogere schoonheid. Via een icoon zouden christenen zich rechtstreeks tot Christus, Maria of een heilige kunnen richten. Een open venster naar de hemel.

In het artikel over Martin Mandaliev een icoon schilder is meer te lezen over iconen en over hoe zo’n icoon geschilderd wordt volgens vastomlijnde paden. Want Iconen schilderen is de traditie volgen, daarbij mag geen experimentele techniek toegepast worden.

Vasari over het icoon schilderen

Niet iedereen is enthousiast over de schilderkunst van de Byzantijnen. De Italiaan Giorgio Vasari schrijft in 1568: „Telkens en telkens weer produceerden ze figuren in dezelfde stijl, met een manisch starende blik, uitgestrekte handen, staand op hun tenen.” De figuren zien er plat uit, levenloos en onrealistisch.

Het beeld van Maria is heel herkenbaar. Zij wordt afgebeeld als een jonge moeder die vol aanbidding haar kindje koestert. Maar met de baby ligt dat anders. Haar kind ziet er ouwelijk uit of is moddervet, te klein of te groot; babymonsters in mijn ogen.

In Trouw schrijft Henny de Lange haar verhaal met de vraag; “Waarom is Jezus zo lelijk?”

Hendrik ter Brugghen, De aanbidding der koningen, Rijksmuseum Amsterdam

Jezus werd overgeschilderd

In het Rijksmuseum in Amsterdam hangt van Hendrick ter Brugghen zijn Aanbidding der koningen, 1619. Ter Brugghen schilderde zo’n lelijke baby dat hij een paar eeuwen later is overgeschilderd. Bij een restauratie in de jaren zeventig van de afgelopen eeuw kwam de oorspronkelijke ouwelijke baby weer tevoorschijn.

Jezus werd in de Renaissance een mooiere baby

Volgens Friso Lammertse, conservator oude kunst van Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam wilden de schilders van de Renaissance anders dan hun voorgangers in de Middeleeuwen Maria en haar kindje niet meer als iconen afbeelden maar ‘echter’.

Op zoek naar een goddelijk uitstraling van het kindje

Met Maria als jonge moeder lukte dat wel, maar met het kindje Jezus was dat lastiger. Het was weliswaar een gewone baby, maar tegelijkertijd moest het ook iets goddelijks uitstralen. Daar hebben die schilders enorm mee geworsteld, hoe ze dat moesten uitbeelden.”Grofweg hebben ze dat als volgt opgelost. Om het heilige te benadrukken, beeldden ze de baby vaak groter af. Sommige schilders maakten er zelfs een gespierde superheld van. Een andere optie was om de baby een volwassen gezicht te geven. Lammertse: “Het Christuskind moest wel een beetje volwassen lijken en niet volslagen infantiel. Maar in onze ogen wordt het daardoor een ouwelijk mannetje.”

Mijn Madonna met kind schilderij #werkinuitvoering

Het schilderij heb ik met Raw Omber de opgezet en daarna de afbeelding in toon uitgewerkt (het doodverven). Met diverse lagen kleur onderschilderingen. Na het drogen ga ik verder met steenkrijt (stopverf). Nu moet het schilderij Madonna met kind enkele weken drogen voor ik weer verder kan schilderen.

Leave a Reply