Home → Ella Atelier → Schilderijen → Portretten → Madonna met kind schilderijen en mijn madonna
Madonna met kind schilderijen en mijn madonna





Ik kwam het Madonna met kind schilderij De heilige Lucas schildert Madonna (1532) van Maerten van Heemskerck in het Frans Hals museum tegen. Een mooie Madonna met een baby, maar wel een eigenaardige, vreemd ouwelijke baby.
Inhoudsopgave
Een eeuwenoud thema
Madonna met kind is een eeuwenoud thema. Het thema is een religieus thema ontstaan in het Byzantijnse Rijk.
Jarenlang wordt het tafereel al geschilderd. Veel icoon schilders, kunstschilders uit de Renaissance en ook de Vlaamse primitieven hebben dit thema afgebeeld. Geweldig thema, dat nu nog steeds geschilderd kan worden; ik ga aan de slag 🙂
Madonna met kind
Madonna (is een samenvoeging van het Italiaans mia donna (mijn vrouwe)
De Iconen schilderkunst
De religieuze Madonna’s met kind afbeeldingen zijn ontstaan bij de iconen in het Byzantijnse Rijk. In die tijd was een icoon (het griekse woord ”eikon” betekent afbeelding) niet zomaar een mooie afbeelding. Het waren religieuze kunstwerken, die verwezen naar een hogere schoonheid. Via een icoon zouden christenen zich rechtstreeks tot Christus, Maria of een heilige kunnen richten. Een open venster naar de hemel.
Hoe een icoon schilderen
In het artikel over Martin Mandaliev een icoon schilder is meer te lezen over iconen en over hoe zo’n icoon geschilderd wordt volgens vastomlijnde paden, Iconen schilderen is de traditie volgen, daarbij mag geen experimentele techniek toegepast worden.
Vasari over het icoon schilderen
Niet iedereen is enthousiast over de schilderkunst van de Byzantijnen. De Italiaan Giorgio Vasari schrijft in 1568: „Telkens en telkens weer produceerden ze figuren in dezelfde stijl, met een manisch starende blik, uitgestrekte handen, staand op hun tenen.” De figuren zien er plat uit, levenloos en onrealistisch.
Het beeld van Maria is heel herkenbaar. Maia wordt afgebeeld als een jonge moeder die vol aanbidding haar kindje koestert. Maar haar kindje, Jezus, ziet er ouwelijk uit, of is moddervet, of te klein of te groot; babymonsters in mijn ogen. In Trouw schrijft Henny de Lange haar verhaal met de vraag; “Waarom is Jezus zo lelijk?”
Jezus overgeschilderd
In het Rijksmuseum in Amsterdam hangt van Hendrick ter Brugghen zijn Aanbidding der koningen, 1619. Dit schilderij van Ter Brugghen had zo’n lelijke baby, dat hij een paar eeuwen later is overgeschilderd! Bij een restauratie in de jaren zeventig van de afgelopen eeuw kwam de oorspronkelijke ouwelijke baby gelukkig weer tevoorschijn.
Jezus werd een mooie baby in de Renaissance
Friso Lammertse, conservator oude kunst van Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam, vertelt. De schilders uit de tijd van de Renaissance schilderden Maria en haar kindje niet meer als iconen maar ‘echter’.
Op zoek naar een goddelijk uitstraling van het kindje
Maria als jonge moeder ziet er mooi vaak uit, maar met het kindje Jezus was dat lastiger. De baby was een gewone baby, maar tegelijkertijd moest hij ook iets goddelijks uitstralen. Daar hebben die schilders in de Middeleeuwen enorm mee geworsteld, hoe ze dat moesten uitbeelden.
Grotere of gespierde baby’s
Om het heilige te benadrukken, beeldden ze de baby vaak groter af. Sommige schilders maakten er zelfs een gespierde superheld van. Een andere optie was om de baby een volwassen gezicht te geven. Lammertse: “Het Christuskind moest wel een beetje volwassen lijken en niet volslagen infantiel.
Modeltekenen op atelier #Haarlem, een video
Mijn Madonna met kind schilderij #werkinuitvoering


Ook is er nog het kleine madonna schilderij geschilderd met de schildertechnieken van de Oude Meesters.