Now Reading
Marlene Dumas aan het werk op haar atelier

Marlene Dumas aan het werk op haar atelier

Dumas aan het werk op haar atelier, ze schildert met water en o.i. inkt op papier op de grond. Veel Foto’s zijn haar inspiratiebron, foto’s uit haar immense beeldarchief. Volgestouwde dozen staan in het atelier van Marlene Dumas, ze ruimt nooit op zegt ze, en dat het een organisch opbergsysteem is, waarin ze dingen terugvindt op een moment dat ze die niet zocht: “Toeval moet je creëren. Ik kies mijn onderwerpen niet, zij kiezen mij. “
(Picasso wist het al: “Ik zoek niet, ik vind.”)

Nog een schildertechniek met water en inkt; is het wassen van een goudvis. 

 

Video van Marlene Dumas op haar atelier

 

De stroom van foto’s in kranten en tijdschriften hebben volgens Marlene Dumas een invloed op de manier waarop mensen naar elkaar en de wereld kijken. Dumas onderzoekt dit en met haar eigen handschrift geeft ze daar een intense draai aan. In het Stedelijk Museum te Amsterdam was haar grote expositie The Image as Burden in 2015 te zien.

 

Ateliers ’63

 

Geschiedenis

Ateliers ’63 (nu Ateliers) geheten, is in 1963 opgericht door beeldend kunstenaars in Haarlem. Het is de oudste zogeheten kunstenaarswerkplaats in Nederland. Uit onvrede met het destijds massale en academische kunstonderwijs, dat geen gelijke tred hield met nieuwe ontwikkelingen in de beeldende kunst,  beoogden de initiatiefnemers een structuur te creëren die tegemoet komt aan de behoefte van beginnende kunstenaars aan directe contacten met collega’s in een professioneel werkklimaat.

Onder voormalige begeleidend kunstenaars als Edgar Fernhout, Jan Dibbets, Stanley Brouwn, Carel Visser en Toon Verhoef heeft De Ateliers zich ontwikkeld tot een hoog gekwalificeerde instelling. De Ateliers stond in de jaren tachtig model voor reorganisaties in het kunstvakonderwijs en bij de zogeheten postacademische instellingen.

In de afgelopen decennia heeft De Ateliers haar internationale naam en faam verstevigd door de inzet van begeleidend kunstenaars als Marlene Dumas, Georg Herold en Steve McQueen.

Dumas zat in dezelfde periode als Emo Verkerk op Ateliers ’63 in Haarlem. 

See Also
Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Op Atelier #Haarlem

 

Schilderijen met olieverf geschilderd. Op het atelier geschilderd tijdens de online schilderlessen en/of als lesmateriaal voor de cursisten. Hier foto’s van de schilderlessen kinderen, tieners en volwassenen op het atelier #Haarlem.

Vandaag op de schilderlessen weer mooi werk zien ontstaan.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel