Mijn poes is dood tekening en Hoe pastelkrijt maken

Poes tekening, pastels maken

Mijn poes is dood tekening met pastels, die ik zelf heb gemaakt met kalk en gom. Pastelkrijt of pastel is een soort krijtstift om mee te tekenen en bestaat in de varianten hard pastelkrijt, oliepastel en zacht pastelkrijt. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, kunnen met pastel ook zeer felle kleuren verkregen worden. Met pastelkrijt kan je op schilderachtige wijze tekenen. Ferrari heette mijn poes. Een paar dagen later heb ik deze tekening gemaakt met mijn soft pastels.

Mijn poes is dood tekening, met pastels op papier

Pastels

Pastelkrijt bestaat uit pigmenten die samen met kalk, gips of kaolien samengeperst zijn tot een rond krijtje; als bindmiddel wordt een gom gebruikt; traditioneel Arabische gom of traganth, is tegenwoordig meestal een cellulosegom. Het materiaal is zeer zacht en kan net zoals houtskool makkelijk uitgewreven worden.

Pastel potloden

Er bestaan ook pastelpotloden, die als voordeel hebben dat de handen niet zo onder het krijt komen te zitten, maar die als nadeel hebben dat je er geen grote oppervlakken mee kan vullen.

De meeste merken geven van iedere tint een gradatie naar wit door de hoeveelheid kalk te vergroten. Dit is de oorsprong van de term “pasteltint”. Bij de duurste merken hebben de stiften op volle kleursterkte helemaal geen kalkcomponent en bestaan dan uit vrijwel zuiver pigment. Bij stoepkrijt voor kinderen ontstaat de kleurtint niet door een pigment maar door impregnatie met een goedkope organische kleurstof.

Pastelkrijt is dekkend. Dit heeft als voordeel dat het gebruikt kan worden op gekleurd of zelfs zwart papier. Daarmee kan je met weinig middelen een bijzonder resultaat bereiken, doordat de kleur van het papier als middentoon dient ter beheersing van de tonaliteit van het werk. De lichtere pasteltoetsen werken dan als hoogsel.

Recept Hoe zelf je pastels maken.

Kalk en mijn gom is Arabische gom

De methode is zeer eenvoudig: je mengt gebluste kalk met een pigment door toevoeging van een oplossing in water van Arabische gom. Als de massa een deegachtige is, kan je haar met de hand in de gewenste vorm kneden of rollen of in een mal drukken. Na droging is de pastel klaar.

Arabische gom     

Arabische gom komt van de acacia boom. Opgelost in water is arabische gom een fijn kleefmiddel. De verlangde tint en hardheid wordt bepaald door de hoeveelheid kalk (krijtwit) en gom te variëren.  

Deze methode heeft één eigenschap die als mogelijk nadeel kan worden beschouwd: de stiften worden niet, zoals bij commercieel vervaardigd pastel, onder hoge druk ineengeperst. Daardoor is een grotere gomcomponent nodig om breuk te voorkomen, wat betekent dat ze ook bij het tekenen harder zullen blijven.

See Also
Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Het Britse merk Winsor & Newton gebruikt bij zijn in 1997 geïntroduceerde pastelreeks kennelijk helemaal geen gom, zodat de stift onder lichte druk al verkruimelt, wat een extreem zachte toets oplevert.

Nog andere voordelen van Arabische gom zijn:

Gewreven in pigment levert het aquarelverf op.
Toevoeging van arabische gom aan aquarelverf verlengt de droogtijd van de verf (goed voor Alla Prima = ‘nat-in-nat’ techniek). Het maakt de verf iets transparanter en verhoogt de glans.
Verder wordt het gebruikt als verdunningsmiddel voor plakkaatverf waarbij de verf transparanter en elastischer wordt.

Tip: zelf je pastels maken:  hier een video van Verfmolen de Kat.

Pastelkrijt

Meer blogs en video’s of over schilderlessen

 

 

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel