Now Reading
Mijn poes is dood tekening met pastels op papier

Mijn poes is dood tekening met pastels op papier

Mijn poes is dood, een tekening met pastelkrijt. Pastelkrijt of pastel is een soort krijtstift om mee te tekenen en bestaat in de varianten hard pastelkrijt, oliepastelkrijt en zacht pastelkrijt. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, kunnen met pastel ook zeer felle kleuren verkregen worden. Met pastelkrijt kan je op schilderachtige wijze tekenen. Ferrari heette ze. Een paar dagen later deze tekening gemaakt met soft pastels van Sennelier.

Mijn poes is dood tekening met pastels op papier

Pastels

Pastelkrijt bestaat uit pigmenten die samen met kalk, gips of kaolien samengeperst zijn tot een rond krijtje; als bindmiddel wordt een gom gebruikt; traditioneel Arabische gom of traganth, tegenwoordig meestal een cellulosegom. Het materiaal is zeer zacht en kan net zoals houtskool makkelijk uitgewreven worden.

Pastel potloden

Er bestaan ook pastelpotloden, die als voordeel hebben dat de handen niet zo onder het krijt komen te zitten, maar die als nadeel hebben dat je er geen grote oppervlakken mee kan vullen.

De meeste merken geven van iedere tint een gradatie naar wit door de hoeveelheid kalk te vergroten. Dit is de oorsprong van de term “pasteltint”. Bij de duurste merken hebben de stiften op volle kleursterkte helemaal geen kalkcomponent en bestaan dan uit vrijwel zuiver pigment. Bij stoepkrijt voor kinderen ontstaat de kleurtint niet door een pigment maar door impregnatie met een goedkope organische kleurstof.

Pastelkrijt is dekkend. Dit heeft als voordeel dat het gebruikt kan worden op gekleurd of zelfs zwart papier. Daarmee kan je met weinig middelen een bijzonder resultaat bereiken, doordat de kleur van het papier als middentoon dient ter beheersing van de tonaliteit van het werk. De lichtere pasteltoetsen werken dan als hoogsel.

Je kunt zelf je pastels maken.

De methode is zeer eenvoudig: je mengt gebluste kalk met een pigment door toevoeging van een oplossing in water van Arabische gom. Als de massa een deegachtige consistentie heeft gekregen, kan je haar met de hand in de gewenste vorm kneden of rollen of in een maldrukken. Na droging is de pastel klaar.

De verlangde tint en hardheid wordt naar wens bepaald door de hoeveelheid kalk en gom te variëren.  Sommige tinten kan men alleen krijgen door bijmenging van een zwart pigment.

Deze methode heeft één eigenschap die als mogelijk nadeel kan worden beschouwd: de stiften worden niet, zoals bij commercieel vervaardigd pastel, onder hoge druk ineengeperst. Daardoor is een grotere gomcomponent nodig om breuk te voorkomen, wat betekent dat ze ook bij het tekenen harder zullen blijven.

See Also
#Corona, Zeegezicht olieverf schilderij naar de oude meesters Willem van der Velde ll en Turner

Het Britse merk Winsor & Newton gebruikt bij zijn in 1997 geïntroduceerde pastelreeks kennelijk helemaal geen gom, zodat de stift onder lichte druk al verkruimelt, wat een extreem zachte toets oplevert.

En zelf je pastels maken?  hier een video van Verfmolen de Kat.

Pastelkrijt

Je kunt ook je eigen olieverf maken

Hier staat een schilder blog over hoe je je eigen olieverf maakt. Evenals als deze video: Hoe maak je zelf je olieverf en storytelling Groene Kikker.

Olie eitempera zelf maken

Ook olie eitempera is zelf te maken. Dit schilderij Paparazzi stilleven heb ik met de zelfgemaakte tempera geschilderd. Het recept voor de eitempera staat bij het artikel.

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Dat is mogelijk met deze online Portret schildercursus.

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel