Olieverf penselen reinigen, video

Olieverf penselen reinigen met Groene zeep, video

Deze video gaat over hoe je je olieverf penselen kan reinigen. Meer schilderlessen tips zijn in mijn schilder blogs te vinden, zoals de vet over mager regel of een Oude Meesters schildertechniek: de Doodverf.

Olieverf penselen schoonmaken

Begin met de kwasten schoon te maken met keukenpapier of poetspapier. ik gebruik altijd poetspapier en wrijf daarmee eerst de klodders olieverf van de penselen.

Video over hoe je olieverf penselen kan reinigen

Terpentine (White Spirit)

Daarna pak ik de Terpentine (White Spirit), die verkopen ze bij winkels, zoals het Kruidvat of Albert Heijn, en spoel daar de penselen in uit.

Groene zeep voor olieverf penselen

Penselen reinigen met Terpentine (White Spirit) en Groene zeep
Groene zeep

Nu komt de Groene zeep aan de beurt. Ik pak een beetje uit de pot. En vorm een kommetje van mijn hand, waar ik de kwasten met lauw warm water op deze wijze sop en daarna goed uitspoel.

penselen droogwrijven

Ik wrijf de penselen met de haren mee zorgvuldig droog. En zet ze rechtop in een pot om verder te laten drogen. Maar je kunt ze ook plat neerleggen.

Penselen in de lijnolie

Wanneer je met olieverf penselen werkt, kan je de penselen ook in de lijnolie leggen. Dat werd bij de Oude Meesters op hun atelier gedaan. Wel schoonvegen natuurlijk, om b.v. de volgende dag weer verder te werken. Zo doe ik het 🙂
Want het steeds met Terpentine en Groene zeep schoonmaken, is niet altijd goed voor de haren van de duurdere penselen.

Online Atelier met online schilderlessen en schildercursussen

Online schildercursus “Portret van het Meisje’

Wil je meer over de schildertechnieken van de Oude Meesters weten? Maak dan kennis met deze online schilderlessen en eveneens zijn er de video schilderlessen van het Portret van het Meisje. Daarnaast is er de online portret cursus, waarbij je samen met mij het portret kan schilderen, zoals de Oude Meesters uit de 17e eeuw.

Andere portretten in olieverf.

Online video schilderlessen

Hier op mijn site of op mijn kanaal op YouTube vind je video schilderlessen met de Oude Meesters schildertechnieken. Ook schilderlessen, die gepubliceerd zijn staan hier.

Online samen schilderen sessies

En sinds de lockdown in januari 2021 is er de Online Atelier samen schilderen’ sessies, schilderlessen waar ik mijn kennis over kan brengen. Doe je mee?

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel