Now Reading
De ondertekening de Oude Meesters schildertechniek Video 2

De ondertekening de Oude Meesters schildertechniek Video 2

Dit is deel twee van de video serie ‘de schildertechniek van de Oude Meesters’ vanuit mijn atelier; de ondertekening of penseelschets, een schilderles.

 

Video De ondertekening Portret van het Meisje

 

Het Portret van het Meisje overbrengen met houtskool

Om de ondertekening een Oude Meesters schildertechniek over te brengen op het canvas gebruik ik houtskool.
Het houtskool brengen we aan op de achterkant van het papier met het Portret van het Meisje. Vervolgens zetten we het papier op het canvas vast om ongewenste verschuivingen tijdens het overzetten te voorkomen met een clip (of met plakband). Voor de ‘transfer’ kiezen we een scherp HB potlood en trekken het portret over. Controleer na een paar lijnen of het portret goed doorgedrukt wordt.

Houtskool gebruiken bij het olieverf schilderen

Bij olieverf worden de korrels van het pigment helemaal door de olie omhuld, wat de lagen altijd een zekere transparantie geeft, zelfs als de pigmentconcentratie vrij hoog is. Een ondertekening in  potlood (grafiet) blijft zo, zelfs onder dikke lagen verf zichtbaar. Om dit te vermijden wordt aangeraden houtskool te gebruiken.

 

De ondertekening of penseelschets

 

Colore

In Italië schilderden de kunstenaars uit Venetië, van de Venetiaanse school, zoals Titiaan en ook Rembrandt uit de 17e eeuw hun voorstelling direct op het doek met spontane, sensuele kwaststreken.

Disegno

Maar veel andere Oude Meesters met Florence als centrum tekenden vooraf het portret of hun voorstelling op papier, voordat ze deze overbrachten op het doek met een transfer.

See Also
Video Scumbling is een schildertechniek van de Oude Meesters, video

Mijn Portretten geschilderd met olieverf en met de Oude Meesters schildertechnieken.

 

Online schilderlessen

Wil je leren schilderen als de Oude Meesters Titiaan, Rembrandt en Frans Hals? Dat is mogelijk met de online schilderlessen en vooral deze online schildercursus: Portret van het Meisje.

Deze online schilderlessen, samen schilderen, waarbij ik live mee schilder zijn ook een goede manier om te leren schilderen als de Oude Meesters.

Nog een Tip: gepubliceerde schilderles Portret van Han Prins

 

De vorige en volgende videos schilderlessen uit de serie Portret van het Meisje

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel