Olie eitempera verf

Paparazzi stilleven, olie eitempera schilderij

Paparazzi stilleven, olie eitempera schilderij,  waar ik nu aan werk.

Paparazzi stilleven. Het schilderij gaat over onze hond, een cocker spaniel, die 14 februari 13 jaar is geworden. Hij is ziek en wordt iedere dag slechter….Morgenochtend schilder ik nog verder aan het rechter oor en er moeten nog witte haren bij.

Paparazzi stilleven, olie eitempera op canvas, 120 x 80 cm

Ei- olie tempera (recept van Vermolen De Kat)

Ingrediënten:
eigeel
standolie
pigment

1. Emulgeer de olie in het eigeel door met kleine beetjes de olie in het eigeel te roeren.
2. Meng het middel met pigmentpasta (zie algemene aanbevelingen).

Tips en Kenmerken:
•Eigeel kan tot 7 keer zijn eigen volume aan olie opnemen terwijl het waterverdunbaar blijft.

Update: HIER is het schilderij Paparazzi met bal klaar

Algemene aanbevelingen

Pigmentpasta’s
Droog pigment met een of ander bindmiddel mengen levert meestal geen kwalitatief goede verf op. Omdat pigmentdeeltjes aan elkaar blijven plakken en lucht insluiten; de verflaag die je dan krijgt is poreus en zwak. Bij die ‘lucht insluitsels’ begint na het drogen de verflaag meestal ook te craqueleren. Daarnaast zal deze verf geen optimale kleur vertonen. Daarvoor is het nodig dat alle pigmentdeeltjes los van elkaar in het bindmiddel zijn verdeeld (gedispergeerd).

Voor verven op waterbasis, zoals eitempera,  is het aan te bevelen om het pigment van te voren met water aan te wrijven tot een soort tandpasta dikte. Met deze pigmentpasta kan je anderhalf tot twee delen eigeel een eitempera verf maken.

Synthetisch organische pigmenten kunnen het water afstoten. Daarom kan je met een paar druppels 96% alcohol dit verhelpen.

Pigmentpasta’s zijn in afgesloten potten lang houdbaar. Een aantal pigmenten, met name de aardpigmenten kunnen gaan schimmelen, daarom kan je een druppeltje etherische olie, zoals spijkolie, er bij doen om dit tegen te gaan.

Pigment met olie aangewreven is in feite ook een pasta. Afhankelijk van het soort pigment zullen er nog hulpstoffen nodig zijn om er een goed verwerkbare olieverf van te maken. Voor zelfbereide olieverf is een verdunningsmiddel als gomterpentijnolie of een geschikt olie medium meestal voldoende.

1 Comment

    Leave a Reply