De penseelschets uit de serie Oude Meesters schildertechniek

De Penseelschets, Oude Meesters schildertechniek #3

Voor de penseelschets gebruik ik de volgende materialen:

  • Venetiaans rood, olieverf 
  • Odourless White Spirit 
  • Klein rond penseel 
  • Varkensharen plat penseel 
  • Keukenpapier

Video De Penseelschets uit de serie ‘Oude Meesters schildertechniek’ #3

Penseelschets na de houtskool ondertekening transfer

Met Venetiaans rood schilder ik de penseelschets over de houtskool transfer, de ondertekening, van les 2.

Vet over mager regel

Ik volg de ‘vet over mager’ regel en gebruik om de olieverf te verdunnen als medium de terpentine Odourless White Spirit van Talens. Meer informatie over medium als verdunningsmiddel staat hier.

Met de verdunde verf schilder ik al schetsend met het kleine ronde penseel over de ondertekening van het Portret van het Meisje

Ik schets met een grove toets. Maar je kunt het ook nauwkeurig doen om een exacte kopie te krijgen van het origineel. Nu de verf nog nat is ga ik direct door met toon.

Toon schilderen

Wanneer de lijnen zijn geschetst, verdun ik de olieverf nog meer tot een aquarel-achtige dikte. Hiermee schilder ik (dun!) met het platte varkensharen penseel de schaduw tinten die donkerder in toon zijn en verzacht tevens de gezichtscontouren door er overheen te wrijven met het stevige penseel tot ze zacht en diffuus zijn. De waterige verf is makkelijk uit te wrijven. Overtollige verf kan ik eenvoudig wegvegen met een keukenpapiertje. 

De Penseelschets is geen ondertekening

De Penseelschets is een schets uitgevoerd met penseel en is bedoeld als een voorbereidend werk. Het is onderweg naar het uiteindelijke schilderij. er volgen nog veel stappen….

Hoe het Portret van het Meisje is gemaakt

Ik heb me laten inspireren door het schilderij van Johannes Cornelisz. Verspronck (1600- 1662) een stadgenoot uit Haarlem 😁 met een vleugje Johannes Vermeer erbij. Beide zijn klassieke schilders uit de Gouden Eeuw.

De schilderlessen uit de video podcast serie ‘de Oude Meesters’ schildertechniek;

Comments are closed