Plein air kiekjes van de vakantie schilderen met olieverf

In de vakantie ga ik plein air schilderen met olieverf, i.p.v foto’s schilder ik kiekjes.

Sappige groene kleuren zie ik om me heen. Het is voorjaar, mooi weer en ik heb vakantie. Langs de dijk is een man de grond van zijn moestuin aan het bewerken; dat ga ik schilderen in olieverf.
De schilderkoffer met papier heb ik altijd bij me, want een schilderend verslag van de vakantie vind ik veel leuker dan foto’s en daarnaast houd ik door het tekenen en schilderen mijn schilderhand soepel.

Plein air schilderen

Het plein air schilderen is een in de landschapsschilderkunst gebruikte term voor buiten, in de vrije natuur, het schilderen van het onderwerp, waarbij het licht een belangrijke factor is.

Olieverf papier

Plein air schilderkoffer

Thuis bereid ik het olieverf papier al voor. Van grote vellen Fabriano, 70x100cm, 200 gram,vouw en scheur ik het papier in handzame maten, ong. 32 x 25 cm. Daarna smeer ik de velletjes in met een brede kwast met Gesso, een krijtondergrond, om het geschikt te maken voor olieverf. De olie trekt niet in het papier door de dunne filmlaag van de Gesso. Als papierhouder gebruik ik een houten plankje en zet het papier op het plankje vast met twee metalen clips.

Olieverf schilderkoffer

In de schilderkoffer zitten tubes acrylverf, olieverf, terpentine, paletmes, een stuk of acht platte- en ronde varkensharen kwasten in diverse maten, en twee brede kwasten. Verder een keukenrol of wc papier, twee lege blikjes voor het water en de terpentine, twee synthetische vaatdoekjes, een lege petfles om de ‘vuile’ terpentine in te gieten, een stuk aluminium folie om de verf af te dekken bij warm weer tijdens een pauze, en een tuin kniematje waar ik op zit.

Plein air kiekjes van de vakantie,
man in de moestuin, olieverf op papier, 32 x 25 cm,

Met acrylverf Groene aarde zet ik de basislaag neer met een brede platte varkensharen kwast. De acrylverf is op waterbasis en gebruik ik omdat ze snel droogt. Met houtskool schets ik het tafereel dat ik zie en om meer spanning in het beeld te krijgen, besluit ik een deel van mij, mijn schoen, erbij te tekenen. De volgende lagen schilder ik met olieverf (de vet over mager regel).

Ik zit buiten, plein air, te schilderen

Mengen met Paletmes

Ik gebruik geen palet. De olieverf smeer ik rechtstreeks uit de tube op het paletmes en ook meng ik de verf direct op het papier.
Tijdens het schilderen, let ik vooral op toon (licht/donker). De aarde en de schoen zijn met Oudt Hollandse oker, Gebrande sienna en Gebrande omber geschilderd. De vele groenen zijn een combinatie van Winsor lemon met Koningsblauw of Ivoorzwart met tenslotte nog een paar streken Viridian erbij. Met het paletmes schilder ik snel en losjes en de basiskleur Groene aarde, de acrylverf, blijft vaak zichtbaar. (zie afb. 5). De horizontale lijnen trek ik met de punt van het paletmes en met de platte kwast nr. 8 breng ik meer de gedetailleerde streken aan.

Schilderen met paletmes

Met het paletmes schilder ik graag en gebruik het net zo vaak als een kwast. Hier schilder ik er ook mee in een video De schoen schilderen van de Zaaier. Wanneer ik een palet gebruik, meng ik er de olieverfkleuren mee. Er zijn vele soorten paletmessen.

Compositie in het schilderij

Er staat ook een boompje links van de man. Het boompje irriteert me. Het verstoort de compositie; de man moet het aandachtspunt zijn. Daarom schilder ik het simpel weg en ben tevreden over het effect. Dat is nu de vrijheid van de kunstenaar 🙂

Plein air vakantie kiekjes schilderen is ook een fijne manier om je eigen handschrift, je eigen stijl, te ontwikkelen.

Gepubliceerd in Atelier magazine

Meestal schilder ik met olieverf van Rembrandt, omdat die lekker smeuïg smeert. Hier het straatje om de hoek bij atelier #Haarlem geschilderd.

2 Comments

    Leave a Reply

    © 2021 alle rechten voorbehouden
    Ella Looise | atelier #Haarlem  
    Koel51
    Ingeschreven Kamer van Koophandel