Plein air schilderen van atelier Haarlem

Plein air schilderen van atelier HaarlemHet Plein air schilderen van atelier Haarlem.

Voor de folder van de expositie atelier Haarlem een plein air (dat is direct op het doek buiten) schilderij gemaakt van mijn huis (waar de beroemde Philips Wouwerman dertig jaar heeft gewoond en dus zijn atelier had )

Plein air schilderen van atelier Haarlem, dat het woonhuis en atelier is geweest van Philips Wouwerman

Philips Wouwerman

(gedoopt Haarlem, 24 mei 1619 – overl. aldaar, 19 mei 1668) was een Nederlands schilder en tekenaar. Hij schilderde voornamelijk paarden en slagvelden. Zijn werk vertoont veel dynamiek en dramatiek en is gemakkelijk te herkennen: een wit paard is een van zijn handelsmerken.

Hij was de zoon van de Alkmaarse schilder Pouwels Joostensz. Wouwerman. Wouwerman was een leerling van zijn vader en van Frans Hals. In 1638 reisde hij met zijn verloofde naar Hamburg om daar te trouwen. Twee jaar later in 1640 wordt hij in het gilde van Haarlem vermeld. Wouwerman overleed op 19 mei 1668 en werd op 23 mei daaropvolgend in de Nieuwe Kerk in Haarlem begraven.

Wouwerman is een buitengewoon talent en geen van de paardenschilders uit zijn eigen tijd, noch uit de latere eeuwen, heeft hem als tekenaar en colorist overtroffen. Hij was in zijn tijd erg populair en wist vraag naar zijn werk te creëren. Voor zijn schilderijen werd in de 18e eeuw veel geld betaald. Stadhouder Willem V telde voor één doek zelfs 4575 gulden neer, meer dan in die tijd ooit betaald werd voor een Rembrandt of Vermeer.[1] Frederik de Grote liet afbeeldingen van Wouwerman op een servies naschilderen en gaf het vervolgens aan Catharina de Grote als geschenk. Desondanks is Wouwerman tegenwoordig, zeker onder het grote publiek, nauwelijks meer bekend.

Tekst: Wikipedia

1 Comment

    Leave a Reply