Now Reading
Plein air schilderen van atelier Haarlem

Plein air schilderen van atelier Haarlem

Plein air schilderij Atelier #Haarlem

Het Plein air schilderen van atelier Haarlem. Voor de folder van de expositie op het atelier Haarlem. Heb ik voor de folder een plein air (dat is op het doek buiten schilderen) schilderij gemaakt van mijn huis. In het huis heeft de kunstenaar Philips Wouwerman, tijdgenoot van Frans Hals,  dertig jaar gewoond en geschilderd op zijn atelier.

Plein air schilderen van atelier Haarlem

Om de hoek bij mijn huis ligt de Korte Begijnestraat, die heb ik ook Plein air geschilderd.

Het woonhuis en atelier van Philips Wouwerman

Philips Wouwerman

Wouwerman is gedoopt in Haarlem, 1619 – 1668. Hij was een Nederlands schilder en tekenaar. Wouwerman schilderde voornamelijk paarden en slagvelden. Zijn werk vertoont veel dynamiek en dramatiek en is gemakkelijk te herkennen: een wit paard is een van zijn handelsmerken.

Hij was de zoon van de Alkmaarse schilder Pouwels Joostensz. Wouwerman. Philips Wouwerman was een leerling van zijn vader en van Frans Hals. In 1638 reisde hij met zijn verloofde naar Hamburg om daar te trouwen. Twee jaar later in 1640 wordt hij in het gilde van Haarlem vermeld. Wouwerman overleed op 19 mei 1668 en werd op 23 mei daaropvolgend in de Nieuwe Kerk in Haarlem begraven.

Wouwerman is een buitengewoon talent en geen van de paardenschilders uit zijn eigen tijd, noch uit de latere eeuwen, heeft hem als tekenaar en colorist overtroffen. Hij was in zijn tijd erg populair en wist vraag naar zijn werk te creëren. Voor zijn schilderijen werd in de 18e eeuw veel geld betaald. Stadhouder Willem V telde voor één doek zelfs 4575 gulden neer, meer dan in die tijd ooit betaald werd voor een Rembrandt of Vermeer.[1] Frederik de Grote liet afbeeldingen van Wouwerman op een servies naschilderen en gaf het vervolgens aan Catharina de Grote als geschenk. Desondanks is Wouwerman tegenwoordig, zeker onder het grote publiek, nauwelijks meer bekend.

Tekst: Wikipedia

Pastel tekening van mijn poes is dood

Wouwerman in het Prado

Zo leuk! In het Prado in Madrid zag ik dat er een hele zaal met alleen maar schilderijen van Philips Wouwerman hingen. Daar zijn ze ook trots op hem 🙂

See Also

Nog een kunstenaar, die in het buitenland beroemd is geworden: Kees van Dongen

Andere Plein air schilderijen

Plein air kiekjes van de vakantie schilderen

Mijn tomaten geschilderd op olieverfpapier

View Comment (1)

    Leave a Reply

    © 2024 All Rights Reserved
    Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
    Ingeschreven Kamer van Koophandel