Een dochter voor Frans Hals

Een dochter voor Frans Hals is een schilderij.
Voor het volgende nummer van Atelier #191 werd mij gevraagd waar ik over zou willen dromen.
Dan zou ik op het atelier van Frans Hals rond willen lopen, om te kijken hoe hij schilderde en zijn doek bespeelde…en om van hem te leren. Door hem heb ik me laten inspireren bij dit schilderij.

Schilderlessen → Visit Website

Klant
Atelier kunstmagazine
Datum
12 september, 2017
Service
Schilderij, instructief artikel

Een dochter voor Frans Hals
olieverf op doek, 50 x 60 cm, 2017

Dide is het meisje dat poseert, het achtjarige dochtertje van Mira en Rikkert. Ze is een eigenwijze en slimme meid en had absoluut een goede leerling van Frans Hals kunnen zijn, want haar schilderwerk is al interessant.

Hieronder het instructief artikel voor Atelier over het schilderij Een dochter voor Frans Hals
olieverf op doek, 50 x 60 cm, 2017

Kleuren

In een apart schilderboek test ik olieverf kleuren uit, en leg daarmee ook een kleuren archief aan. Dit is de bladzijde uit het boek voor het schilderij, over een meisje met de kraag uit de tijd van Frans Hals……want op zijn atelier had ik graag rond gelopen.

Tekenen

Ik begin met het losjes uittekenen van de hele vorm met houtskool. Met houtskool kun je snel dik en dun accenten aanbrengen of een lijn met je vingers of doekje vervagen, breder maken of zelfs uitvegen. Houtskool is in verschillende diktes te koop. Het schilderij is een kant en klaar katoenen doek van 50 x 60 cm.

Toon

Vanuit deze basis breng ik met een brede kwast (maat 24) licht en donker details aan. Eerst schilder ik de schaduw plekken, en werk vanuit donker naar de lichtere kleuren. Goed kijkend naar de vorm smeer ik de verf er direct en spontaan op. Zo bouw ik dikkere verflagen op. Ook laat ik opzettelijk slordigheidjes toe. Wat niet bevalt, schilder ik later weer weg.

Grijs

Voor de zilveren oorbellen meng ik kraplak met ultramarijn tot een paarsachtige kleur en voeg er citroengeel bij, daarna meng ik met zinkwit tot een mauve mengkleur grijs.
Grijzen kunnen gemaakt worden door de complementaire kleuren te mengen. Complementaire kleuren zijn de kleuren die tegenover elkaar in de kleurencircel liggen, zoals b.v. rood en groen, paars en geel, blauw en oranje. Voeg hier wit bij, en er ontstaan diverse tinten grijs.

Wit

Met zinkwit meng ik de kleuren voor een lichtere toon. Zinkwit is transparant en daardoor geschikt als mengwit, want het vermindert de intensiteit van de kleuren niet. Titaanwit is een zeer dekkend en neutraal wit, maar bij het mengen van kleuren met titaanwit neemt de intensiteit van de kleur af.

De kraag, luchtig en soepel, is uit beweeglijke lijnen opgebouwd, en schilder ik met dezelfde kleuren die in het gezicht gebruikt zijn.

Bruin

Om bruin te mengen gebruik ik de kleuren cadmium geel middel (opaque), madder en ultramarijn. Voor een lichtere kleur bruin meng je er geen wit bij, maar neem dan een lichtere kleur geel, blauw en rood. Zorg er altijd wel voor één opaque tint erbij te gebruiken voor een rijke kleurschakering.
In de tijd van Frans Hals was het gebruikelijk in het genre van de regentenportretten, om de achtergrond donker te schilderen.

Leave a Reply