Rocker

Rocker is een schilderij.

Voor het kunstmagazine Atelier nr. 188 is het thema dieren. Dan hoef ik niet lang na te denken, want Rocker onze Rhodesian Ridgeback moet nodig geschilderd worden 🙂

Schilderlessen atelier #Haarlem → Visit Website

Klant
Atelier kunstmagazine
Datum
4 maart 2017
Service
Schilderij, Instructief artikel

Vorm en Kleur

Dit schilderij gaat over de twee beeldelementen, vorm en kleur.
Elk schilderij is opgebouwd uit één of meer beeldelementen.

Gratis schilderlessen. Rocker
Rocker. Hout schilderen
Hout schilderen bij schilderij Rocker
Doezelen Schilderij Rocker

Rocker, olieverf op doek, 80 x 80 cm, 2017

Rocker, onze Rhodesian Ridgeback, is tien maanden oud.

Hieronder het instructief artikel voor Atelier over het schilderij Rocker, olieverf op doek, 80 x 80 cm

Twee vormen in bruinen

Onze bruine hond ligt vaak op de bruine vloer in zijn favoriete houding.
De vorm van de hond is de hoofdvorm en de vloer is de restvorm. Beide vormen zijn even belangrijk, want zonder restvorm is er geen hoofdvorm. Ik ga ze schilderen met dezelfde kleuren bruin.

Palet bruinen

Voor de bruinen gebruik ik drie transparante kleuren olieverf, waarmee ik vele tinten bruin kan mengen. Op het palet spuit ik Kraplak, Citroengeel en Ultramarijn blauw. Geel en Kraplak geeft oranje en met een beetje blauw erbij gemengd, ontstaat een mooi bruin. Verander je de verhoudingen dan komt er variatie in de bruinen. Experimenteer er op los!

Zinkwit

Naast de drie mengkleuren gebruik ik Zinkwit. Zinkwit is transparant en daardoor zeer geschikt als mengwit, want het vermindert de intensiteit van de kleuren niet (in tegenstelling tot het dekkende Titaanwit). Ik werk tegelijkertijd aan de twee vormen. Met de verf aan mijn kwast schilder ik zowel in de hoofd- als in de restvorm, zodat beide vormen uit dezelfde kleuren worden opgenouwd.

Hout

De houten vloer van mijn atelier, heeft vele groeven, vlekken en andere oneffenheden. Voor die kleurverschillen in het hout smeer ik voor de basis diverse kleuren verf kris kras, zonder op details te letten, met de grote kwast op de vloer.

Doezelen

Om de overgang van de ene kleur in de andere zacht te laten vervloeien (doezelen), gebruik ik een droge kwast (of mijn vingers). Hier wrijf ik met een droge brede vernis kwast de kleuren van de overgang, van de zachte binnenkant van het dijbeen, in elkaar over.

Evenwicht

Voor dit formaat schilderij, 80 x 80cm, werk ik met drie kwasten, maat 14, 18 en 30. Laag over laag schilder ik totdat de warme tinten van vloer en hond bereikt zijn. Om voor mijn gevoel de twee vormen meer in evenwicht te brengen, besluit ik nog om de vloer In de rechter bovenhoek in dezelfde donkerbruine tint als de hond te schilderen. Rocker, olieverf op doek is klaar.

Leave a Reply