Portret van Janne geschilderd met de techniek van Rembrandt, olieverf op papier

Portret geschilderd met de techniek van de Oude Meesters

Portret van Meisje geschilderd met de techniek van Rembrandt, olieverf op papierHet portret van Meisje met de iPad heb ik geschilderd met de techniek van de Oude Meesters. Allereerst heb ik een onderschildering in een middentoon met eitempera Rode Bolus aangebracht met daaroverheen een grisaille oftewel een ‘grauwtje‘. Vervolgens vele glaceerlagen en kleurwassingen aangebracht met zelfgemaakte olieverf.

Een tijd geleden heb ik besloten om me te verdiepen in de techniek van Rembrandt. Als schilder en beeldhouwer ben ik een groot fan van zijn schildertechniek, van de chiaroscuro, en gestimuleerd door een bezoek aan zijn atelier in het Rembrandthuis een paar jaar geleden, ging ik op onderzoek uit en kwam ik over de techniek van Rembrandt beetje bij beetje meer te weten.

Materiaalkennis van de Oude Meesters

Veel van de materiaalkennis van de Oude Meesters is verloren gegaan. Maar door nieuwe technische onderzoeken op moleculair niveau wordt steeds duidelijker welke materialen er in de schilderijen gebruikt werden.

Al geruime tijd is bekend dat Velasquez een medium gebruikte dat bestaat uit lijnolie en een calcium carbonaat ‘calciet’. Ook Rubens maakte daar gebruik van. En ik las dat Rembrandt op de een of andere manier een combinatie van een enigszins verdikte olie en ‘krijt’ gebruikte. Waarmee hij in staat was om dikke sculpturale verfstreken neer te zetten. Dat ga ik nu onderzoeken.

Living Craft

Bij mijn onderzoek zijn, behalve een aantal schilder handboeken, zoals Max Doener en Kurt Wehlte zeer handig, maar vooral ben ik geholpen met de kennis en het boek ‘Living Craft’ van Tad Spurgeon. En de National Gallery Technical Bulletins die elke maand publiceren over hun onderzoeken, zijn eveneens zeer verhelderend.

 

 

Olieverf schilderij Het meisje met de iPad

Comments are closed