Home → Ella Atelier → Schilderijen → Portretten → Portret van Clairy Polak schilderen
Portret van Clairy Polak in de Oude Meesters schildertechniek
Ze werkt voor radio en televisie; “deed o.a. Buitenhof en Nova en is moderator bij een filosofisch programma (Filosofisch Kwintet)”, zo introduceert Clairy zich, want we gaan dus het portret van Clairy Polak schilderen – Schilderij Clairy Polak.
Inhoudsopgave
Schilderij Clairy Polak geschilderd in de Oude Meesters schildertechniek
Het interview van Eus met Clairy
De presentator Eus begint met het 1e interview. Het gaat over haar werk; journaliste en radio- en televisiepresentatrice. Clairy toont zich wat verbitterd.
Na een korte pauze volgt het 2e interview over haar boek Voorbij, voorbij, dat een zeer persoonlijk, aangrijpend verhaal is over haar aan alzheimer overleden man; een kwetsbare Clairy Polak.
Andere Portretten
Lang kijk ik naar Clairy
Elk portret gaat over mij en de ander
Ella Looise
De schildertechniek van de Oude Meesters
Met de schildertechniek van de Oude Meesters, waarin de gelaagdheid op het doek tot grote hoogte is gebracht. Schilder ik het portret van Clairy met de basiskleuren van Titiaan;
- Venetiaansrood
- Gele Oker
- Marszwart
- Titaanwit
Iedere gebruikte laag laat ik aan de randen zichtbaar, daarmee haar tegelijkertijd een kader gevend waar ze uit wil breken……. en kijk. Ik zie het TV kastje, waar ik haar van ken, terug.
Laag na laag schilderen
Voor het portret van Clairy Polak heb ik twee schildersdoeken bij me. Ik kies voor het doek waarbij de 1e laag van het linnen, en ook de 2e laag met de Imprimatura nog zichtbaar zijn. En besluit dat ik geen pose ga schilderen, maar mezelf uitdagen om Clairy in deze korte tijd (twee weken) vast te leggen in een portret met de Oude Meesters schildertechniek, waarbij ik haar laag na laag opbouw. Want Met Clairy haar belangstelling voor de filosofie moet ze toch vragen hebben, nieuwsgierig zijn naar antwoorden……………willen afpellen, laag na laag, naar de essentie.
Met de Penseelschets zet ik mijn eerste indruk op.
De Penseelschets
Blij word ik, want langzaam krijg ik een duidelijker beeld van haar voor ogen. Ik zie een tengere, ongekunstelde (puur), enigszins rebelse vrouw. Geen opvallende verschijning (grijs), maar haar ogen vallen me wel op. En ook haar oor, die ze steeds luisterend richt naar Eus.
Thuis gekomen, noteer ik het de volgende dag in mijn verfschrift en voeg daar nog ‘kwetsbaar’ en ‘strip’ (ik ken haar van de TV) aan toe.
Kunst is een methode om gevoelsgebieden te openen in plaats van slechts een illustratie van een model –
Francis Bacon
Huid, omgeving en truitje krijgen dezelfde kleuren
De Doodverf
Ze valt weg in de omgeving en heeft via haar werk veel interactie met mensen, Daarom schilder ik de omgeving in de kleur van de huid. De vier kleuren over elkaar gezet; grijsachtig. Maar eerst begin ik met de doodverf.
De ogen zijn de spiegels van de ziel
Schilderen in een flow.
Tijdens het schilderen, denk ik niet veel na. Wanneer ik schilder, raak ik in een flow en schilder ik intuïtief. Later ga ik zitten en lang kijken of het me bevalt en pas veel later ga ik het analyseren.
Het haar van Clairy Polak
Clairy heeft haar haar geverfd, zie ik. Dus verf ik haar haren ook met de kleuren Venetiaansrood, Gele oker, Marszwart en Titaanwit 🙂
De details schilderen van de ogen.
Voor deze televisiepresentator laat ik de lichtjes in haar ogen van de lampen komen. Het roept iets kwetsbaars op. Prima.
In de online schildersessie is deze schilderles ‘Hoe de ogen leren schilderen van Katrien‘ te vinden.
Pizza-eters in het Rijksmuseum
Vooraf aan de onthulling in het Rijksmuseum met Clairy Polak hebben we met de crew van Sterren op het Doek een pizza in het Rijks gegeten.
Schilderen bij Sterren op het Doek, de voorpret.
Haarlems Dagblad pakt uit

