Now Reading
Portret van Han Prins, een gepubliceerde schilderles

Portret van Han Prins, een gepubliceerde schilderles

Portret Han Prins met Haarlemmer olieverf
Portret van Han Prins, opzet
Portret van Han Prins, kleurvlakken
Portret van Han Prins, Gratis Schilderlessen. Paletmes
Gratis schilderlessen. Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden. Portret van Han Prins, laag over laag geschilderd +2
View Gallery
Portret van Han Prins, opzet

Portret van Han Prins is een schilderij, portret schilderles van Han Prins geschilderd met Haarlemmer Olieverf. Han is eigenaar van kunsthandel Prins te Haarlem. Onlangs heeft hij een al jaren sluimerend verlangen gerealiseerd, n.l. zijn eigen merk olieverf op de markt brengen: de Haarlemmer olieverf.

NB: dit schilderij kan ook met acrylverf geschilderd worden. Op het atelier hebben we met acrylverf in de schilderles ‘Mick Jagger’ op deze manier geschilderd 🙂 Lees dan voor het verdunnen Water i.p.v. Terpentine.

Portret van Han Prins

Beweging

Omdat ik geen geposeerd portret wil, fotografeer ik Han terwijl hij in zijn winkel druk bezig is met een klant; heen en weer beweegt hij. Die beweging en zijn verf, dat wil ik in het portret tot uitdrukking brengen.

 

Houtskool

Met houtskool teken ik eerst de basislijnen van het portret op een katoenen doek, afmeting 50x50cm, en gum daarna de lijnen met kneedgum weer uit, zodat zachte lijnen zonder houtskool gruis resteren.

Tip: Het tekenen van een kruis of raster op doek en foto is een handig hulpmiddel. Ook is het raadzaam om bij problemen met het tekenen het portret en de foto op hun kop te zetten; vormen en lijnen worden dan dikwijls beter gezien.

Een uitgebreid artikel over schildertechnieken in olieverf is hier gepubliceerd.

 

Hoofdvorm en Restvorm

Daarover schilder ik met magere (= met terpentine verdunde) olieverf de twee grote basisvormen. De hoofdvorm is met geel middel geschilderd en de restvorm met Ultramarijn, geel middel en Titaan wit gemengd.

Tip: Kijk bij het tekenen van de hoofdvorm lijnen even vaak naar de restvorm of „negatieve ruimte”, de één kan niet zonder de ander!

 

Kleuren in gezicht

Wanneer je goed kijkt naar de huidkleur in een gezicht zie je er veel kleur in. Bij Han zie ik vele tinten; paars, geel, oranje, lila, blauw, beige, oker, groen, roze, en bruine kleuren.

Omdat ik de verfkleuren graag zelf meng, schilder ik met een redelijk beperkt palet. Ik kies voor de primaire kleuren; rood middel, geel middel, Ultramarijn blauw, aangevuld met Indisch rood, Viridian, Kraplak donker, Rauwe Sienna, Gebrande omber en Titaan wit.

Toon

Het allerbelangrijkste bij het schilderen van dit portret is toon (licht/donker). Bij een licht kleurvlak of kleur lijn gebruik ik een lichte tint verf van het palet en bij een donkere kleur een donkere tint. Ik kijk heel vaak door mijn wimpers om het contrast beter te zien. Een goede oefening in toon schilderen

Tip: Voor brildragende mensen, zet de bril af om toon beter te kunnen zien.

 

Portret van Han Prins, olieverf op doek, 50 x 50 cm

 

Penselen

Ik schilder met een losse en royale verfstreek met varkensharen kwasten. De verfstreek bij deze kwasten blijft goed zichtbaar.In mijn hand heb ik een stuk of acht penselen. Voor elke kleur die ik meng, gebruik ik een aparte kwast zodat ik snel kan werken en schone kleuren gebruik.

Penselen reinigen met groene zeep

 

Paletmes

Om beweging te suggereren, breek ik het portret in de natte verf met een paletmes weer open. Kris kras ga ik met het paletmes over het schilderij en laat het toeval toe.

 

Het Portret weer opbouwen

 

Nu ga ik het portret weer opbouwen. En ik schilder veel met de kwasten, benadruk lijnen, en vlakken, zet nieuwe neer waar nodig, en grijp soms ook naar het paletmes om een veeg te benadrukken, of nieuwe te creëren, maar ik let altijd op toon en regelmatig doe ik een paar passen naar achteren om het werk op afstand te bekijken

Portret schilderles Han Prins is gepubliceerd in Atelier magazine nr. 177. 

See Also
Video 3 Rode Glaceerlagen in de Witte Kleding video serie aanbrengen

Deze schildertechniek heb ik ook gebruikt bij het Portret van Koos.

Portret van Wim T. Schippers


Online schildercursus Portret

 

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Met hun schildertechnieken? Dat is mogelijk met deze online portret schildercursus. Waarbij ik ook mee en voor schilder. In mijn schilder blogs schrijf ik ook over deze Oude Meesters schildertechnieken en hun schildermateriaal. Bijvoorbeeld over de lijnzaadolie.

Andere gepubliceerde schilderlessen

Tip: Frans Hals zijn dochter, een schilderles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top