Now Reading
Portret van Koos, olieverf op doek

Portret van Koos, olieverf op doek

Portretten. Portret van Koos. Olieverf schilderij, 50 x 60 cm

Het Olieverf Portret van Koos schilderij stond nog nat in mijn  atelier. Lisa (16jr), zei na de schilderles dat ze er heel blij van werd. Het deed haar denken aan de pruimenbloesem van Van Gogh en ook zei ze er enorm door geïnspireerd te worden ……..dat ontroerde me.

Alla Prima schildertechniek

Dit Portret van Koos is in de Alla Prima schildertechniek geschilderd. Beïnvloed door het late werk van Frans Hals (vaak sta ik voor zijn schilderij Regenten van het Oudemannenhuis) schilder ik een portret in beweging. Koos poseert voor mij en ik schilder het portret met de Rembrandt olieverf. Zes beeldelementen komen in dit portret.

De Beelelementen

Lijn

Vorm

Kleur

Toon

Perspectief

Beweging

Schildermateriaal en schildertechnieken informatie

Hier staat een uitgebreid artikel over schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden. Ook veel informatie over schildertechnieken voor acryl schilderen.

Het Portret opzetten

Houtskool

Op een katoenen doek, afmeting 50×60 cm teken ik met houtskool de basislijnen van Koos zijn portret. Daarna gum ik de houtskool uit tot er nog lichte, zachte lijnen over zijn. Hier staat een  Houtskool Portret van Koos met een uitleg over houtskool technieken.

Tip: Wanneer je naar een foto werkt, is het tekenen van een kruis of raster op doek en foto een handig hulpmiddel. Ook is het raadzaam om bij problemen met het tekenen het portret + foto op zijn kop te zetten; vormen en lijnen worden dan dikwijls beter gezien.

Hoofdvorm en restvorm

Met mager (met terpentine verdunde) olieverf schilder ik de hoofdvorm met Geel en de restvorm met Ultramarijn en meng er nog Geel middel en Titaanwit bij.

In deze gepubliceerde schilderles van Portret van Han Prinsheb ik deze schildertechniek uitgelegd.

Koos staat vaker model, daarom nog een Portret van Koos. En ook in Art Storytelling heb ik het verhaal achter het Portret van Koos beeldend verteld.

Koos met het schilderij Kopje Koffie op Perzisch tapijtje

Schildertechniek van Frans Hals

Kijk naar een portret met een hand geschilderd door Frans Hals en je ziet ‘een leven in beweging’. Terwijl portretten van tijdgenoten vaak verstard lijken. Hals ving iemands ziel, iemands ware gezicht, met vlotte, vitale verfstreken. Een vernieuwende stijl, waarmee hij eeuwen later nog invloedrijk is.

Schilderles Hoe schilder je een hand

Frans Hals

Met zijn ogenschijnlijk nonchalante manier van schilderen maakte Frans Hals het zichzelf niet makkelijk, zoals soms gedacht wordt, maar juist moeilijk. Zijn losse, gedurfde penseelstreken moesten trefzeker zijn en dat wáren ze ook. Zelden schilderde hij iets over. In zijn eigen tijd waren mensen al net zo enthousiast over Hals’ eigenzinnige, virtuoze stijl als wij nu.

 Wat karakterweergave betreft was hij stellig de grootste schilder die ooit geleefd heeft.

– James Northcote, 1813

Wat met name ook raakt, is hoe bij Hals de meest uiteenlopende karakters en emoties volkomen overtuigend uit de verf komen. Kijk alleen al naar het pas gerestaureerde Regentessen van het Oudemannenhuis. Toen de Engelse schilder James Whistler dit meesterwerk in 1902 zag in Haarlem zei hij geroerd

See Also

Video-2-de Doodverf schilderen in de Witte kleding

O, ik moet het aanraken – gewoon omdat ik het fijn vind,” waarna hij met zijn vingers liefkozend over het gezicht van één van de oude vrouwen streek.

Zo’n 200 jaar na de dood van Hals raakten de schilders van het impressionisme enorm gefascineerd door de ruwe, suggestieve kwaststreken van de Haarlemmer. Manet, Monet en Courbet kwamen zijn doeken hier bewonderen. Vincent van Gogh schreef: “Wat is het een genot zo’n Frans Hals te zien, wat is het heel anders dan de schilderijen […] waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken”.

Hals werd voor de impressionisten een held en een voorbeeld. Als je zijn schilderijen in het echt bekijkt en de haast dansende vegen verf van dichtbij ziet, is snel duidelijk waarom. En zoals dat gaat met écht grote kunstenaars, is zijn invloed eindeloos. Steeds weer nieuwe kunstenaars komen naar het Frans Hals Museum om te ontdekken wat de zinderende werken van ‘de meester van de losse toets’ kunnen betekenen voor de kunst van nu.

Bron: Frans Halsmuseum

Een dochter voor Frans Hals, een schilderles

Wil je ook leren schilderen met deze Oude Meesters schildertechnieken? Er is een online Portret schildercursus, waarbij ik de schildertechnieken van de Oude Meesters gebruik. Ook organiseer ik online samen schildersessies, schilderlessen, waarbij ik mee schilder en vertel over het schildermateriaal en de schildertechnieken.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel