Portretten. Portret van Koos. Olieverf schilderij, 50 x 60 cm

Portret van Koos, olieverf op doek, 50 x 60 cm

Het Portret van Koos schilderij stond nog nat in mijn  atelier en Lisa (16jr.), al jarenlang een leerling van mij, zei na de schilderles dat ze er heel blij van werd. Het deed haar denken aan de pruimenbloesem van Van Gogh en ook zei ze er enorm door geïnspireerd te worden ……..dat ontroerde me.

Portret van Koos, olieverf op doek, 50 x 60 cm.

Koos poseert voor mij en ik schilder het portret met de Rembrandt olieverf.
De zes beeldelementen komen allemaal in dit portret aan de orde; lijn, vorm, kleur, toon, perspectief en beweging.

In houtskool opzetten

Met houtskool teken ik eerst de basislijnen van het portret op een katoenen doek, afmeting 50×60 cm, en gum daarna de lijnen met kneedgum weer uit, zodat zachte lijnen zonder houtskoolgruis resteren.

Tip: Het tekenen van een kruis of raster op doek en foto is een handig hulpmiddel. Ook is het raadzaam om bij ‚problemen met het tekenen’ het portret en (wanneer je naar een foto werkt) deze op hun kop te zetten; vormen en lijnen worden dan dikwijls beter gezien.

Een uitgebreid artikel over schildertechnieken in olieverf is hier gepubliceerd.

Daarover schilder ik met magere (= sterk met terpentine verdunde) olieverf de twee grote basisvormen. De hoofdvorm is met geel middel geschilderd en de restvorm met Ultramarijn, geel middel en Titaan wit gemengd.

Tip: Kijk bij het tekenen van de hoofdvorm lijnen even vaak naar de restvorm of „negatieve ruimte”, de één kan niet zonder de ander!

Het is in dezelfde stijl als het portret van Han Prins geschilderd.

Leave a Reply