Portret van mijn vader geschilderd voor de familie stamboom

Portret van mijn vader geschilderdPortret van mijn vader geschilderd voor de familie stamboom.

Piet heet hij, zowel mijn vader als mijn moeder poseerden dezelfde dag.

Portret van mijn vader geschilderd, olieverf op doek 30 x 24 cm

Portretkunst

Frans Hals legde de basis voor de ontwikkeling van een zelfstandige Hollandse portretkunst.

De Haarlemse portretschilder Frans Hals (1582-1666) is een van de bekendste Nederlandse portretkunstenaars van Nederland. Frans Hals was een voorbeeld voor heel veel andere schilders. Hij was erg goed in het snel vastleggen van het karakter van zijn personage. Daardoor ontstond een levendig portret, dat veel mensen nog altijd aanspreekt.

Al in de 17e eeuw werden mensen getroffen door de levendigheid van Hals’ portretten. Zo noteerde de Haarlemmer Theodorus Schrevelius, een van de mannen die hij portretteerde, dat er in Hals’ werken ‘zo’n kracht en leven’ is dat de schilder ‘de natuur schijnt uit te dagen met zijn penseel’.

En twee eeuwen later schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo: ‘Wat is het een genot zo’n Frans Hals te zien, wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – er zijn er zóó veel – waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken.’ Met die observatie slaat Van Gogh de spijker op z’n kop: Hals koos ervoor om een schilderij niet glad af te werken, zoals ongeveer al zijn tijdgenoten dat nog deden, maar probeerde het leven er in te houden. Aangezien leven te herkennen is aan beweging, zorgde hij ervoor dat de kijker de indruk krijgt dat het portret in beweging is. Wie kijkt naar iemand in beweging, ziet die persoon niet helemaal scherp: je krijgt niet helemaal vat op wie of wat zich beweegt, je ziet vlekken, lijnen, stippen, grote kleurvlakken, nauwelijks details. En zo schilderde Frans Hals zijn portretten, vooral later, wanneer hij helemaal op dreef is. Hiermee bereikte Hals een oplossing voor een aloud probleem: hoe maak je een levensechte voorstelling op een plat vlak? Hij was met deze aanpak zijn tijd ver vooruit. Pas in de 19e eeuw kreeg hij echt volgelingen, met name onder de zogenaamde impressionisten.

Tekst: Wikipedia, Frans Hals

Comments are closed