Portret van mijn vader geschilderd

Portret van mijn vader geschilderd voor de familie stamboom

Portret van mijn vader geschilderd voor de familie stamboom. Dit portret heb ik in 1994 geschilderd.

Piet heet hij, zowel mijn vader als mijn moeder poseerden dezelfde dag.

Portret van mijn vader geschilderd

Portret van mijn vader geschilderd, olieverf op doek 30 x 24 cm

Portretkunst

Frans Hals

Hals legde de basis voor de ontwikkeling van een zelfstandige Hollandse portretkunst.

De Haarlemse portretschilder Frans Hals (1582-1666) is een van de bekendste Nederlandse portretkunstenaars van Nederland. Hij was een voorbeeld voor heel veel andere schilders. Hij schilderde alla prima (nat in nat) snel met losse toets het karakter van de persoon vast. Daardoor ontstond een levendig portret.

Hals zijn portretten

Al in de 17e eeuw werden mensen getroffen door de levendigheid van Hals’ portretten. Zo noteerde de Haarlemmer Theodorus Schrevelius, een van de mannen die hij portretteerde, dat er in Hals’ werken ‘zo’n kracht en leven’ is dat de schilder ‘de natuur schijnt uit te dagen met zijn penseel’.

Hals en Rembrandt zouden ze elkaar ontmoet hebben?

Nergens lees ik daarover, maar ik denk dat Rembrandt en Frans Hals op de hoogte waren van elkaars werk.

Van Gogh over Frans Hals

En twee eeuwen later schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo: ‘Wat is het een genot zo’n Frans Hals te zien, wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – er zijn er zóó veel – waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken.’ Met die observatie slaat Van Gogh de spijker op z’n kop: Hals koos ervoor om een schilderij niet glad af te werken, zoals ongeveer al zijn tijdgenoten dat nog deden, maar probeerde het leven er in te houden.

Portret in beweging

Aangezien leven te herkennen is aan beweging, zorgde hij ervoor dat de kijker de indruk krijgt dat het portret in beweging is. Wie kijkt naar iemand in beweging, ziet die persoon niet helemaal scherp: je krijgt niet helemaal vat op wie of wat zich beweegt, je ziet vlekken, lijnen, stippen, grote kleurvlakken, nauwelijks details. En zo schilderde Frans Hals zijn portretten, vooral later, wanneer hij helemaal op dreef is.
Portretten in beweging, die schilder ik graag 🙂 Hier is het Portret van Han Prins te zien, een schilderles.

Hals voorloper impressionisten

Hiermee bereikte Hals een oplossing voor een aloud probleem: hoe maak je een levensechte voorstelling op een plat vlak? Hij was met deze aanpak zijn tijd ver vooruit. Pas in de 19e eeuw kreeg hij echt volgelingen, met name onder de zogenaamde impressionisten.

Het Frans Hals Museum

Blij ben ik dat ik in de buurt van het Museum woon, waar ik regelmatig voor Hals zijn werk sta. Vooral zijn later werk, zoals de Regenten van het Oudemannenhuis geschilderd met zo’n losse schildertoets!

Portret voor Frans Hals geschilderd

Hij inspireerde me al eerder bij het schilderen van dit portret Een dochter voor Frans Hals; schilderij en schilderles hier te zien en te lezen. Andere schilderijen van mij zijn hier te vinden.

Atelier Online

Portret leren schilderen als de Oude Meesters

Wil je ook een portret leren schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken? Dat is nu online mogelijk met deze online video schilderlessen Portret van het Meisje.

Leave a Reply