Now Reading
Rembrandt en Frans Hals hebben ze elkaar ontmoet?

Rembrandt en Frans Hals hebben ze elkaar ontmoet?

Rembrandt van Rijn 'De samenzwering' schilderij

Rembrandt van Rijn en Frans Hals, de Oude Meesters, zouden ze elkaar ooit gesproken hebben? Ik vraag het me af, want nergens lees ik daar iets over. Dat ze van elkaar wisten, is zeker, want ze leefden jarenlang in dezelfde tijd.

Scumbling. Rembrandt zelfportret 1669
Frans Hals zelfportret

Frans Hals leefde van 1583 t/m 1666 en Rembrandt geboren in 1606 overleed in 1669. Ze woonden ook niet ver weg van elkaar; Frans Hals woonde in Haarlem en Rembrandt van Rijn in Amsterdam.

In de tijd dat Frans Hals en Rembrandt schilderden, was het de mode om glad, en effen te schilderen, maar zij deden dat niet! Beide schilders ontwikkelden zich voor die tijd in een tegendraadse stijl. Frans Hals en Rembrandt schilderden beide in de alla prima schildertechniek met een losse schildertoets! Daar moet toch over gesproken zijn?

Schilderijen in olieverf en Oude Meesters schildertechnieken

Hals beïnvloed mij

Schilderij voor Hals geschilderd

Ik ben opgegroeid in Haarlem en woon in de binnenstad op loopafstand van het Frans Hals museum. Vaak heb ik naar het werk van Frans Hals gekeken. Naar zijn losse toets. Zijn alla prima schilderstijl heeft mij absoluut beïnvloed! Daarom heb ik dit schilderij van een dochter voor Frans Hals speciaal voor hem geschilderd :-)

De impasto van Rembrandt

Ook de impasto schildertechniek van Rembrandt fascineert me enorm. Hoe deed hij dat? Weinig was er vroeger over te vinden, maar de laatste jaren wordt steeds meer duidelijk door nieuwe lab instrumenten.
Hier is zijn impasto recept te vinden van zijn dikke witte (lood)verf, vermengd met de steenkrijt en lijnolie (video). 

De Oude Meesters schildertechnieken

Door Rembrandt en Hals de Oude Meesters ben ik me steeds meer gaan verdiepen in hun schildertechnieken en met veel plezier maak ik video schilderlessen series. Laatste tips en video’s schilderlessen zijn hier te vinden.

 

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel