Rembrandt van Rijn De samenzwering

Rembrandt en Frans Hals hebben ze elkaar ontmoet?

Rembrandt van Rijn en Frans Hals, deze Oude Meesters, zouden ze elkaar ooit gesproken hebben? Ik vraag het me af, want nergens lees ik daar iets over. Dat ze van elkaar wisten, moet toch haast wel, want ze leefden jarenlang in dezelfde tijd.

Scumbling. Rembrandt zelfportret 1669
Frans Hals zelfportret

Frans Hals leefde van 1583 t/m 1666 en Rembrandt geboren in 1606 overleed in 1669. Ze woonden ook niet ver weg van elkaar; Hals woonde in Haarlem en Rembrandt van Rijn in Amsterdam.

In de tijd dat Frans Hals en Rembrandt schilderden, was het juist mode glad, effen te gaan schilderen, maar zij niet! Beide schilders ontwikkelden voor die tijd een tegendraadse stijl. Frans Hals en Rembrandt schilderden beide in de alla prima schildertechniek met een losse schildertoets! Daar moet toch over gesproken zijn?

Beïnvloed door Frans Hals

Schilderij voor Hals geschilderd

Ik ben opgegroeid in Haarlem en woon in de binnenstad op loopafstand van het Frans Hals museum. Vaak heb ik naar het werk van Frans Hals gekeken. Naar zijn losse toets en zijn alla prima schilderstijl heeft mij absoluut beïnvloed! Dit schilderij heb ik speciaal voor hem geschilderd :-)

De impasto van Rembrandt

Vooral de impasto schildertechniek van Rembrandt fascineert me enorm. Hoe deed hij dat? Weinig was er vroeger over te vinden, maar de laatste jaren is steeds meer duidelijk geworden. De dikke witte loodverf die hij gebruikte, vermengd met de steenkrijt en lijnolie. Dat was zijn recept.

De Oude Meesters schildertechnieken

Door deze Oude Meesters ben ik me steeds meer gaan verdiepen in hun schildertechnieken en met veel passie maak ik deze video schilderlessen series, waarin ik mijn kennis deel. En ook sinds de lockdown januari 2021 deel ik mijn kennis in Online Atelier.

Leave a Reply