Home → Ella Atelier → Schilderlessen → Schildermateriaal → Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden
Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Op de schilderlessen (op mijn atelier in Haarlem en online) schilderen beginners en gevorderden met olieverf Oude Meesters Schildertechnieken aan portretten, bloemen, dieren, landschappen, vogels, water of luchten en wolken. Omdat daar allemaal dezelfde olieverf schildermateriaal en schildertechnieken voor nodig zijn, volgt hier een uitgebreid artikel over hoe schilderen met olieverf.
Hoe leren tekenen en schilderen, schilderles
Olieverf
De populariteit van deze verfsoort kan worden toegeschreven aan haar veelzijdigheid.
Het is het meest geschikte materiaal om zowel pasteus, als glacerend, dekkend en halfdekkend mee te werken.
Daarbij laat het zich gemakkelijk mengen.
Er zijn nauwelijks kleurverschillen in natte en gedroogde toestand, dit in tegenstelling tot andere verfsoorten als gouache, uitermate geschikt dus om fijne kleurtonen en nuances te bereiken. Eerst wat uitleg over deze verfsoort. Olieverf bestaat uit drie componenten; pigment, bindmiddel en oplosmiddel.
Olieverf pigmenten
Het Pigment is een fijn gekleurd poeder. Pigmenten komen van plantenextracten, beestjes, mineralen en gesteenten en via chemische processen verkregen verfstoffen.
Hoe fijner het pigment in de olie wordt verdeeld, hoe hoger de kleurkracht van de verf.
Olieverf bindmiddel
Het bindmiddel, een plantaardige drogende olie, houdt het pigment bijeen en zorgt ervoor dat de verf aan de ondergrond hecht. Voor de meeste olieverven wordt lijnolie (olie geperst uit lijnzaad) als bindmiddel gebruikt. Maar naast lijnolie wordt soms saffloerolie gebruikt.
Lijnolie
Lijnolie is al meer dat vijfhonderd jaar het meest belangrijke bindmiddel van olieverf. Omdat lijnolie in de tijd een zekere mate van vergeling laat zien, wordt met name voor de witte verf de lijnolie ook wel vervangen door saffloerolie. Deze olie vergeelt minder, maar heeft ook nadelen: de droogtijd is langer en de olie vormt een film met andere eigenschappen dan lijnolie. Saffloerolie is daarom niet geschikt voor pasteus gebruik en in de onderlagen.
Olieverf oplosmiddel
Pigment en het bindmiddel vormen een pasta en om de olieverf te verdunnen, smeerbaar te maken, wordt een oplosmiddel terpentijn toegevoegd.
Wat zijn oude meesters schildertechnieken?
Wanneer ik met groen schilder, betekent het niet gras; wanneer ik met blauw schilder, betekent het niet de lucht – Henri Matisse

Olieverf geschiedenis
Volgens de overlevering was Jan van Eyck de grondlegger van het gebruik van olieverf, een techniek die de schilderkunst revolutionair heeft veranderd. Maar hij blijkt niet de eerste die olieverf toepaste, want de afgelopen jaren werden er al sporen van olieverf in duizend jaar oude grottekeningen aangetroffen. Wel heeft Jan van Eyck de schildertechniek met de Vlaamse methode het schilderen met olieverf geperfectioneerd.
Olieverf in tubes
Vanaf ca 1842 kwam de olieverf in tubes op de markt. Vanaf die tijd konden de schilders met hun tubes buiten schilderen (plein air) en ontstond het impressionisme.
Schilderproces De Zaaier (naar Van Gogh)

Lees verder over de schildertechnieken, alla prima en gelaagd schilderen op pagina 2