Now Reading
Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Op de schilderlessen (op mijn atelier in Haarlem) schilderen beginners en gevorderden met ACRYL verf, maar ook met OLIEVERF schildermateriaal en schildertechnieken aan portretten, bloemen, dieren, landschappen, vogels, water of luchten en wolken. Ook kunnen ze leren schilderen als de Oude Meesters. Daarom voor iedereen hier een uitgebreid artikel over hoe schilderen met olieverf, ook in de video’s veel schildertips over olieverf.

Hoe leren tekenen en schilderen, schilderles

Olieverf schildermateriaal

Veelzijdigheid is het woord dat direct bij me opkomt als je het over olieverf hebt.
Het is het meest geschikte olieverf schildermateriaal om zowel pasteus, als glacerend, dekkend en halfdekkend mee te werken. Daarbij laat het zich gemakkelijk mengen.
Er zijn nauwelijks kleurverschillen in natte en gedroogde toestand, dit in tegenstelling tot andere verfsoorten als b.v. gouache. Heel geschikt dus om fijne kleurtonen en nuances te bereiken met de olieverf schildertechnieken. Eerst wat uitleg over deze verfsoort. Olieverf bestaat uit drie componenten; pigment, bindmiddel en oplosmiddel.

Ella Looise | Schilderijen

Olieverf pigmenten

Het Pigment is een fijn gekleurd poeder. Pigmenten komen van plantenextracten, beestjes, mineralen en gesteenten en via chemische processen verkregen verfstoffen.
Hoe fijner het pigment in de olie wordt verdeeld, hoe hoger de kleurkracht van de verf.

Korte video, waarin ik olieverf pigmenten meng voor huidkleur schilderen –> HUIDKLEUREN schilderen | 🎨welke kleuren? korte video

Olieverf bindmiddel

Het bindmiddel, een plantaardige drogende olie, houdt het pigment bijeen en zorgt ervoor dat de verf aan de ondergrond hecht. Voor de meeste olieverven wordt lijnolie (olie geperst uit lijnzaad) als bindmiddel gebruikt. Maar naast lijnolie wordt soms saffloerolie gebruikt.

Lijnolie

Lijnolie is al meer dat vijfhonderd jaar het meest belangrijke bindmiddel van olieverf. Omdat lijnolie in de tijd een zekere mate van vergeling laat zien, wordt met name voor de witte verf de lijnolie ook wel vervangen door saffloerolie. Deze olie vergeelt minder, maar heeft ook nadelen: de droogtijd is langer en de olie vormt een film met andere eigenschappen dan lijnolie. Saffloerolie is daarom niet geschikt voor pasteus gebruik en in de onderlagen.

Olieverf oplosmiddel

Pigment en het bindmiddel vormen een pasta en om de olieverf te verdunnen (smeerbaar te maken) wordt een oplosmiddel toegevoegd, bijvoorbeeld terpentijn.

Wat zijn oude meesters schildertechnieken?

Schilderen met Oude Meesters

Het schilderen in de stijl van de oude meesters, zoals Rembrandt of Vermeer, is een techniek die bekend staat om het opbouwen van schilderijen in meerdere lagen. Hier zijn enkele stappen om deze schildertechniek te volgen:

1. Voorbereiding: Begin met een goede kwaliteit schildersdoek en zorg ervoor dat het goed is voorbereid met een basislaag om de textuur te verminderen.

2. Imprimatura: Breng een transparante laag aan, bekend als de imprimatura, om de kleuren te harmoniseren en een warme basis te creëren.

3. Penseelschets: Breng een onderschildering aan met brede penseelstreken. Dit kan een monochrome schets zijn die de compositie en lichtinval van het schilderij aangeeft.

4. Dode kleurenlaag: Voeg een laag dode kleuren toe om de belangrijkste kleurwaarden van het schilderij op te bouwen zonder veel detail.

5. Glaceren: Breng glacerende lagen aan om de kleurintensiteit te verhogen en diepte te creëren. Dit wordt gedaan door transparante verf over de droge onderlagen te schilderen.

6. Details en highlights: Voeg geleidelijk aan details toe en werk aan de hooglichten, met behulp van kleine penselen en dunne lagen verf.

7. Vernis: Breng na volledige droging een beschermende vernislaag aan om het schilderij te voltooien.

 

Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden, portret van Jan van Eyck
Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw

Olieverf geschiedenis

Volgens de overlevering was Jan van Eyck de grondlegger van het gebruik van olieverf, een techniek die de schilderkunst revolutionair heeft veranderd. Maar hij blijkt niet de eerste die olieverf toepaste, want de afgelopen jaren werden er al sporen van olieverf in duizend jaar oude grottekeningen aangetroffen. Wel heeft Jan van Eyck de schildertechniek met de Vlaamse methode het schilderen met olieverf geperfectioneerd.

See Also
Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Wanneer ik met groen schilder, betekent het niet gras; wanneer ik met blauw schilder, betekent het niet de lucht – Henri Matisse

Olieverf in tubes

Vanaf ca 1842 kwam de olieverf in tubes op de markt. Vanaf die tijd konden de schilders met hun tubes buiten schilderen (plein air) en ontstond het impressionisme.

Schilderproces De Zaaier (naar Van Gogh)

Online schilderles veldboeket
Online schilderles: Veldboeket

Lees verder over de olieverf schildertechnieken, alla prima en gelaagd schilderen op pagina 2

Pages: 1 2 3 4 5
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel