Now Reading
Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Olieverf Schildertechnieken

In olieverf zijn er in principe twee schildertechnieken: ‘alla prima’ en ‘gelaagd schilderen’.

Alla Prima schilderen

Alla prima schilderen is ‘nat-in-nat’ schilderen. Bij deze olieverf schildertechniek worden de kleuren behalve op het palet ook op het schilderij gemengd en nat tegen en over elkaar gezet. Het schilderij wordt opgebouwd uit één verflaag en wordt ‘klaar’ geschilderd als de verf nog nat is. De verf kan puur worden gebruikt of worden gecombineerd met steeds hetzelfde medium of oplosmiddel.

Gelaagd schilderen

Gelaagd schilderen wil zeggen dat het schilderij wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Een volgende laag kan pas worden opgezet als de voorgaande laag zo droog is dat ze niet meer oplost. Een absolute ‘MUST’ voor de kwaliteit van het schilderij.

Ook is de klassieke schilderkunst op deze gelaagde techniek gebaseerd. Alle olieverf portret schilderijen, bloemen schilderijen in olieverf, landschappen in olieverf, etc. werden vroeger gelaagd geschilderd.

De drie basisregels van het in lagen schilderen met olieverf

Bij gelaagd schilderen wordt een olieverf schildertechniek gevolgd die ‘vet over mager’ heet; elke volgende laag moet meer olie bevatten.

Hou bij het schilderen deze basisregels een beetje in je achterhoofd. Deze regels worden natuurlijk in elke situatie beïnvloed door de techniek, het gebruikte medium en hoe dik je schildert, en hoeveel tijd je hebt tussen het in lagen schilderen, voordat de gebruikte verf droog is.

Schildertechniek van het gelaagd schilderen met olieverf

Uit hoeveel lagen een schilderij wordt opgebouwd, is uiteraard een persoonlijke aangelegenheid. Het is echter aan te raden de verf voor de eerste lagen te verdunnen met White Spirit of Terpentijn. Hoe meer oplosmiddel, hoe magerder de verflaag. Nadat de eerste laag droog genoeg is, wordt de tweede verflaag aangebracht.

Vanaf dit punt zijn er diverse mogelijkheden om verder te gaan:

See Also
Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Steeds minder oplosmiddel. Verdun elke volgende laag met steeds minder oplosmiddel; elke volgende laag bevat dan relatief meer olie. Tenslotte kan er met pure verf worden geëindigd.

Portret hond penseelschets, online schilderles Oude Meesters schildertechniek.

Steeds meer schildersmedium. Meng de verf voor de volgende laag met een schildersmedium. Een goed medium bestaat uit drie componenten: olie, hars en oplosmiddel. Door de olie wordt de verf vetter, terwijl het oplosmiddel ervoor zorgt dat de verf ook weer niet te vet wordt. De hars als derde ingrediënt verhoogt de duurzaamheid van de verffilm.

Steeds andere mix oplosmiddel en schildermedium. Wordt een schilderij opgebouwd uit meer dan twee verdunde lagen, dan kan het medium verhoudingsgewijs worden gemengd met Terpentijn of White Spirit van mager naar steeds vetter. Hoe groter het aandeel medium, hoe vetter het mengsel. Voor de laatste laag kan de verf met puur medium worden gemengd.

Transparantie aanduiding bij olieverf tube
Olieverf tube transparantie

Dekkracht (Opaque) of transparantie in olieverf

Pages: 1 2 3 4 5
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel