Now Reading
Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden

Welke olieverf kleuren kiezen

Klassiek ‘kort’ palet olieverf

 • Zinkwit en Titaanwit
 • Cadmium Geel middel
 • Gele oker
 • Venetiaans Rood
 • Rauwe Omber
 • Ultramarijn
 • Ivoorzwart

  Mijn basis kleuren palet

   • Titaanwit

   • Geel licht
   • Gele Oker
   • Rood licht
   • Gebrande Sienna
   • Rauwe Omber
   • Ultramarijn

   • Gebrande Omber

   • Ivoorzwart

  Zwart gebruik ik bij mijn schilderijen alleen in de pupillen of om een kleur donkerder te maken. En om een diepe kleur te krijgen die zwart benadert zonder zwart te zijn, meng ik Ultramarijn blauw met Gebrande Omber.

  Olieverf Penselen | Portret Han Prins
  De olieverf penselen reinigen 

  Olieverf kleuren mengen

  Olieverf schildermateriaal VERFTUBES

  De verf is eenvoudig mengbaar. Om de gewenste kleur te krijgen, meng je de kleuren uit de tubes met elkaar. Je kunt hiervoor een kwast gebruiken, of een paletmes. Bij tubes verf hebben de verschillende pigmenten ongeveer dezelfde consistentie doordat de fabrikant een bepaalde hoeveelheid vulstof varieert; dit vergemakkelijkt het verwerken. Maar bij de goedkopere “studieverven” willen die vulmiddelen weleens een groot deel van de verfmassa vormen. Bij het schilderen met olieverf van verschillende fabrikanten kan je deze meestal zonder bezwaar met elkaar vermengen.

  Basisregels voor HET MENGEN VAN OLIEVERF

  Olieverf schildermateriaal en olieverf schildertechnieken

  Er zijn enkele praktische tips voor het mengen van kleuren die je tijdens het verfproces kunnen helpen. 

  Voeg een donkere kleur toe aan een lichte kleur

  Wanneer je bijvoorbeeld lichtblauw wilt krijgen door wit en blauw te mengen. Neem je wit in een hoeveelheid die genoeg is om het gebied te bedekken, en doe daar een beetje blauw bij. Als je het andersom doet (wit bij blauw) dan moet je een veel grotere hoeveelheid wit toevoegen, voordat je de lichtblauwe kleur bereikt. 

  Voeg een dekkende kleur toe aan een transparante kleur

  Dekkende kleuren hebben een veel grotere dekkracht en vereisen een zeer grote hoeveelheid transparante kleur om ze te veranderen. Daarom moet je altijd een klein beetje dekkende kleur toevoegen aan een transparante kleur.

  Hou bij het mengen de verfmix op 2 of max. 3 verschillende kleuren

  Hoe meer kleuren er in de verfmix zitten, hoe minder stabiel die mix chemisch is. En bij het mengen van te veel kleuren, verliest de mix haar frisheid en wordt ze modderig en vies. Wanneer de mix niet naar wens is, moet je gewoon opnieuw beginnen.

  Test de kleurmix eerst op het doek

  Op het palet kan de gewenste kleurmix er anders uitzien dan op het doek. Smeer een klein beetje kleurmix als test op je doek en bepaal of het de juiste kleur is.

  Kleur van het palet beïnvloed de verfmix van het olieverf schildermateriaal

  Een kleurmix gemaakt op een wit palet is geschikt voor een witte ondergrond op het doek. Een kleurmix gemaakt op een donker palet is geschikt voor een donkere ondergrond op het doek. Opdat deze kleurmixen er op het palet hetzelfde zullen uitzien als op het doek. 

  Wanneer je een kleurmix maakt op een donker palet en die op een lichte ondergrond zet, zal deze mix op de lichte ondergrond veel donkerder zijn. – en vice versa –

  See Also
  Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

  Gebruik Glaceerlagen om de kleur te intensiveren

  Niets anders dan Glaceerlagen kan de kleur helder en intensief maken. 

  Let op – voeg hierbij geen wit toe, deze vermindert de intensiteit en maakt de kleur melkachtig. (velatura) Wit maakt elke transparante kleur ondoorzichtig.

  Gebruik wit in de kleurenmix bij de Onder glaceerlagen

  Omdat de Onder glaceerlaag kouder en dekkend moet zijn, voordat je de uiteindelijke Glaceerlaag erover heen zet, is het slim om daar wit te gebruiken.

  Scumbling, een Oude Meesters schildertechniek, video

  Meng met de complementaire kleur voor een donkerder kleurenmix

  Wanneer je een groene kleur donkerder wilt maken, moet je een beetje rood aan het groen toevoegen om het een beetje te neutraliseren, zonder een duidelijke verschuiving in de tint te veroorzaken. Als je de groene kleur donkerder maakt met zwart, heb je kans een groene modderkleur krijgen. 

  De kleur lichter maken met wit en donkerder met zwart is een te eenvoudige vereenvoudiging die de schoonheid in de kleuren vermindert.

  Olieverf schildermateriaal Oude Meesters

  De Oude Meesters gebruikten wit en zwart in de Onderschilderingen/Onder glaceerlagen, daar overheen komen de Glaceerlagen en Velatura’s, die het schilderij levendig en intens maken. 

  Lees verder over Rembrandt, de droogtijd en vernis op pagina 5

  Pages: 1 2 3 4 5
  View Comments (0)

  Leave a Reply

  © 2024 All Rights Reserved
  Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
  Ingeschreven Kamer van Koophandel