Now Reading
Schilderles de olifant van Rembrandt van Rijn

Schilderles de olifant van Rembrandt van Rijn

Stap 5. Hoe leren tekenen en schilderen. Remrandt van Rijn de olifant tekenen met grote vormen
Stap 5. Hoe leren tekenen en schilderen. Remrandt van Rijn de olifant tekenen met grote vormen
Houtskool tekening Hetta. Olifant (naar Rembrant)
Olifant (naar Rembrant) Houtskool tekening Paul
View Gallery
Stap 5. Hoe leren tekenen en schilderen. Remrandt van Rijn de olifant tekenen met grote vormen

Schilderles de olifant natekenen van Rembrandt van Rijn bij atelier #Haarlem. In Rembrandts tijd, de beroemde Gouden Eeuw was er nog geen dierentuin in Amsterdam. Toch heeft hij een olifant gezien, deze olifant Hansken heeft Rembrandt virtuoos met houtskool getekend in 1637. Een olifant met minder details dan gebruikelijk, zoals te zien in de rimpelige huid, die hij met weinig  krabbels weer gaf.

Hoe leren tekenen en schilderen, een schilderles.

Schilderles de olifant van Rembrandt

De olifant natekenen

Die olifant heette Hansken. Het was een Indische vrouwtjesolifant die in 1633 uit het Verre Oosten door de Verenigde Oostindische Compagnie naar Holland was gebracht voor stadhouder Frederik Hendrik. Na enkele jaren kwam de olifant in handen van Cornelis van Groenevelt en hij bracht de olifant gedurende zo’n twintig jaar naar alle uithoeken van Europa.

Een olifant was in die tijd zó bijzonder dat iedereen ging kijken. En er was ook veel te zien, want de begeleider liet de dikhuid telkens een vast repertoire aan kunstjes verrichten. Hansken kon, tot verbazing van haar publiek, schermen met een degen, schieten met een pistool, een hoed op en afzetten, en nog heel veel meer. Van Groenevelt moet er goed aan verdiend hebben tot de olifant in Florence overleed. Dat was in 1655.

Rembrandt van Rijn

Rembrandt (1606-1669) maakt in 1637 een van zijn mooiste krijttekeningen, die van een jonge olifant. Hij woont in dat jaar in Amsterdam aan de Binnen Amstel. Of hij de olifant ook werkelijk in Amsterdam gezien heeft is wel waarschijnlijk, maar niet gedocumenteerd. De Binnen Amstel is om de hoek bij de Botermarkt (het huidige Rembrandtplein) waar toen elk jaar in september kermis was. Tijdens de kermis waren vaak exotische dieren te zien. Rembrandt zag in elk geval de nog jonge olifant en maakte van de gelegenheid gebruik om deze te tekenen. Een andere, in dit geval ongedateerde en niet gesigneerde tekening van Rembrandt in de collectie van het British Museum, voorstellende een olifant met drie figuren, dateert vermoedelijk ook uit deze tijd. Op Rembrandts ets van Adam en Eva (1638) is in de achtergrond een Indische olifant afgebeeld met een vooruitstekende slurf.

Tekst: elephanthansken.com

See Also

Laatste TIPS schilderlessen

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel