Now Reading
Op schilderles donderdagmiddag modeltekenen

Op schilderles donderdagmiddag modeltekenen

Op mijn schilder atelier
Op mijn schilder atelier
View Gallery

Op de schilderles van de donderdagmiddag is er modeltekenen en vertel ik over de lichaamsverhoudingen. We tekenen blind en ook de stokpoppetjes en tekenen portretten van de eigen modellen.

Misschien heb je wel eens iets gehoord of gelezen over de verhouding tussen je lichaamslengte en je spanwijdte. Voor volwassen mensen zouden deze twee gegevens precies aan elkaar gelijk moeten zijn. Als je de lichaamslengte deelt door je spanwijdte dan komt er precies één uit.

Hoe leren tekenen en schilderen

 

De Mens van Vitruvian, Leonardo Da Vinci

 

Het meten van lichaamsverhoudingen is al minstens zo oud als onze jaartelling. Een belangrijk werk waarin dit terugkomt is gemaakt door Vitruvian die leefde van ongeveer 85 tot 20 voor Christus. Hij was architect en legde de verhoudingen vast die als uitgangspunten kunnen dienen voor de bouwkunst.

Op schilderles donderdagmiddag
 

Op schilderles donderdagmiddag modeltekenen

 

Het model van de woensdagavond tekenles

 

Verhoudingen menselijk lichaam

 

Zijn stelling was, dat de verhoudingen binnen een goed gebouw overeenkomen met bepaalde verhoudingen in het menselijk lichaam. De maten die hij optekende voor de lichaamsverhoudingen zijn 16 eeuwen later gebruikt door Leonardo da Vinci bij het maken van een van zijn wereldberoemde schilderijen.

 

Verhoudingen gezicht

Portret schema. Modeltekenen
 

 

See Also
De Witte japon klaar schilderen, video 7 schilderles

Maten volwassen hoofd

Teken het hoofd in een eivorm met de punt naar beneden, met in het midden van het hoofd een horizontale lijn. Dit is de helft van het gezicht en tevens de lijn, waarop de pupillen liggen en ook zit de aanzet van de oren op deze lijn.

 

Zelf blijven kijken

Wanneer je de onderste helft van het hoofd weer door twee deelt, dan komt daar de onderkant van het neus. En zoals je ziet, is de onderkant van de lip weer de helft daarvan. Dit is het geval in een ideaal gezicht. Blijf dus vooral goed zelf kijken!

Tip: schilderles Het Meisje met het IJsje

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top