Op mijn schilder atelier

Op schilderles donderdagmiddag modeltekenen

Modeltekenen op schilderles donderdagmiddag
Op mijn schilder atelier

Op de schilderles van de donderdagmiddag is er modeltekenen en vertel ik over de lichaamsverhoudingen. We tekenen blind en ook stokpoppetjes en portretten van de eigen modellen.

Misschien heb je wel eens iets gehoord of gelezen over de verhouding tussen je lichaamslengte en je spanwijdte. Voor volwassen mensen zouden deze twee gegevens precies aan elkaar gelijk moeten zijn. Als je de lichaamslengte deelt door je spanwijdte dan komt er precies één uit.

De Mens van Vitruvian, Leonardo Da Vinci

Het meten van lichaamsverhoudingen is al minstens zo oud als onze jaartelling. Een belangrijk werk waarin dit terugkomt is gemaakt door Vitruvian die leefde van ongeveer 85 tot 20 voor Christus. Hij was architect en legde de verhoudingen vast die als uitgangspunten kunnen dienen voor de bouwkunst.

Op schilderles donderdagmiddag

Op schilderles donderdagmiddag modeltekenen

Verhoudingen menselijk lichaam

Zijn stelling was, dat de verhoudingen binnen een goed gebouw overeenkomen met bepaalde verhoudingen in het menselijk lichaam. De maten die hij optekende voor de lichaamsverhoudingen zijn 16 eeuwen later gebruikt door Leonardo da Vinci bij het maken van een van zijn wereldberoemde schilderijen.

Verhoudingen gezicht

portret schema

Maten volwassen hoofd

Teken het hoofd in een eivorm met de punt naar beneden, met in het midden van het hoofd een horizontale lijn. Dit is de helft van het gezicht en tevens de lijn, waarop de pupillen liggen en ook zit de aanzet van de oren op deze lijn.

Zelf blijven kijken

Wanneer je de onderste helft van het hoofd weer door twee deelt, dan komt daar de onderkant van het neus. En zoals je ziet, is de onderkant van de lip weer de helft daarvan. Dit is het geval in een ideaal gezicht. Blijf dus vooral goed zelf kijken!

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel