Schilderles pioenrozen, studie van Madelon met paletmes

Schilderles pioenrozen naar Henri Fantour-Latour. Studie van Madelon, ze schildert haar pioenrozen met paletmes en zet ze dik en kleurrijk met Rembrandt olieverf op….benieuwd hoe ze verder gaat.

Schilderles pioenrozen, studie van Madelon

Pioenrozen

De Franse kunstschilder Henri Fantin-Latour is vooral bekend vanwege zijn portretten en bloemstukken in de negentiende- eeuwse realistische stijl. Met stillevens van pioenrozen was hij bijzonder succesvol.

Henri Fantour-Latour

Henri kreeg lessen van zijn vader Théodore en was leerling in het ‘atelier du réalisme’ van Gustave Courbet. Fantin-Latour zijn schilderstijl werd ook beïnvloed door de romantiek van Delacroix.
Om zich te bekwamen in het schilderen, kopieerde hij schilderijen van grote meesters uit het Louvre, de Italiaanse renaissanceschilders, de Spaanse schilder Velazquez en de vroege rococoschilder Watteau. Tevens bestudeerde hij ook Hollandse meesters als Rembrandt en Frans Hals.

Invloed impressionisme

Fantin-Latour was bevriend met Manet, de twee kunstenaars hadden elkaar ontmoet in het Louvre. Manet, een impressionist, beïnvloedde Fantin-Latour, dat is bijvoorbeeld goed te zien op het schilderij; Vaas met Pioenrozen, 1881, olieverf op doek, Honolulu Museum of Art, Hawaii. De penseelvoering is hierin los en de onafhankelijke verftoetsen zijn zichtbaar, de gebruikte kleuren zijn wel donkerder dan die van de impressionisten. Daarnaast blijft de vorm van de bloemen het belangrijkst voor hem, niet toon (licht/donker) of de sfeer.

Leave a Reply