Atelier Haarlem nieuws schilderles Oude Meesters schildertechniek

Schilderlessen Oude Meesters schildertechnieken

In januari geef ik een aantal schilderlessen met de schildertechniek van de Oude Meesters. Op schilderles gaan de cursisten met het kleurenpalet van Titiaan zelf het portret van model ‘Wies’ schilderen.

Schilderlessen met de Oude Meesters schildertechniek

Philip Akkerman

Geïnspireerd ben ik door Philip Akkerman, waarmee ik in 2014 een interview heb gehad voor het kunstblad magazine  Atelier, In dat interview haalde hij zijn houten doos te voorschijn en legde hij me ‘het geheim’ van de Oude Meesters uit.

Op zijn advies ben ik ook in de voetsporen van Akkerman getreden en bij icoonschilder Mandaliev in de leer geweest.

Kleurenpalet met aarde pigmenten

Vroeger hadden schilders vaak problemen met pigmenten die wij nu niet hebben. Pigmenten konden giftig of schaars zijn of te duur.  Schilders gebruikten daarom vaak goedkope en gemakkelijk verkrijgbare pigmenten.

Dit waren de natuurlijke aarde pigmenten plus zwart en wit. Vervolgens ontstond het systeem dat de lage chroma van deze pigmenten optimaal benutte door ze transparant, en waar mogelijk, zonder wit te gebruiken. 

Toon werd vaak benadrukt – sterke bijna witte lichten, met sterke bijna zwarte donkerte – en door deze grimmige monochromatische omgeving werden de aardekleuren levendiger ervaren. Door ervaren schilders, die zo divers zijn als Titiaan, Velasquez, Rembrandt, Hammershoi en Morandi, die zich gespecialiseerd hebben in aardpigmenten, is het mogelijk om de vele variaties in kleurstijl te zien.

Kleurenpalet Titiaan op schilderles

Op de schilderlessen gaan we starten met een kleurenpalet van Titiaan. Met de aardkleuren; Venetiaans rood, Gele oker, Mars zwart en Titaan wit.

Leave a Reply