Now Reading
Schilderlessen Oude Meesters schildertechnieken

Schilderlessen Oude Meesters schildertechnieken

Leren schilderen als de Oude Meesters.Atelier Haarlem nieuws schilderles Oude Meesters schildertechniek
Schilderles Leren schilderen als de Oude Meesters
De Doodverf schilderen
View Gallery
Schilderles Leren schilderen als de Oude Meesters

Schilderlessen Oude Meesters schildertechniek op het atelier #Haarlem. Leren schilderen als de oude meesters, de cursisten gaan op de schilderles met de schildertechnieken en het schildermateriaal van de Oude Meesters aan de slag. Ik start met het kleurenpalet van Titiaan en we gaan het portret van model ‘Wies’ schilderen.

 

Schilderlessen met de Oude Meesters schildertechnieken

Philip Akkerman

Geïnspireerd ben ik door Philip Akkerman. Ik was op zijn atelier voor een interview  voor het magazine Atelier, In dat interview haalde hij zijn houten doos te voorschijn en legde hij aan mij ‘het geheim’ van de Oude Meesters uit. Op zijn advies ben ik ook in de voetsporen van Akkerman getreden en bij de icoonschilder Mandaliev in de leer geweest.

Ella Looise | Schilderijen

Kleurenpalet met aarde pigmenten

Vroeger hadden schilders vaak problemen met het schildermateriaal, pigmenten die wij nu niet hebben. Pigmenten konden giftig of schaars zijn of te duur.  Schilders gebruikten daarom vaak goedkope en gemakkelijk verkrijgbare pigmenten.

Dit waren de natuurlijke aarde pigmenten plus zwart en wit. Vervolgens ontstond het systeem dat de lage chroma van deze pigmenten optimaal benutte door ze transparant, en waar mogelijk, zonder wit te gebruiken. 

Toon

Toon werd vaak benadrukt – sterke bijna witte lichten, met sterke bijna zwarte donkerte – en door deze grimmige monochromatische omgeving (doodverf) werden de aardekleuren levendiger ervaren. Door ervaren schilders, die zo divers zijn als Titiaan, Velasquez, Rembrandt, Hammershoi en Morandi, die zich gespecialiseerd hebben in aardepigmenten, is het mogelijk om de vele variaties in kleurstijl te zien.

Schildermateriaal

Kleurenpalet Titiaan op schilderles

Op de schilderlessen gaan we een portret leren schilderen met de Oude Meesters schildertechniek. We beginnen we met een ‘uitgekleed’  kleurenpalet van Titiaan. Met de aardkleuren; Venetiaans rood, Gele oker, Mars zwart en Titaan wit. Hoe minder kleuren je gebruikt, hoe beter je de kleuren leert kennen. Eveneens hoe beter je leert mengen.
Deze schildertechnieken worden in mijn schilder blog Olieverf besproken.

Vervolgens gebruiken we ook schilder mediums, zoals bijvoorbeeld terpentine (White Spirit), en glaceer medium. Meer schildertips.

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel