Een dochter voor Frans Hals

Een dochter voor Frans Hals is een schilderij.
Voor het volgende nummer van Atelier #191 werd mij gevraagd waar ik over zou willen dromen.
Dan zou ik op het atelier van Frans Hals rond willen lopen, om te kijken hoe hij schilderde en zijn doek bespeelde…en om van hem de Oude Meesters schildertechnieken te leren, zoals in dit voorbeeld van de Onderschildering. Door hem heb ik me laten inspireren bij dit schilderij.

Klant
Atelier kunstmagazine
Datum
12 september, 2017

Een dochter voor Frans Hals
olieverf op doek, 50 x 60 cm, 2017

Dide is het meisje dat poseert, het achtjarige dochtertje van Mira en Rikkert. Ze is een eigenwijze en slimme meid en had absoluut een goede leerling van Frans Hals kunnen zijn, want haar schilderwerk is al interessant.

Hieronder de schilderles over het schilderij Een dochter voor Frans Hals
olieverf op doek, 50 x 60 cm, 2017

Kleuren

In een apart schilderboek test ik olieverf kleuren uit, en leg daarmee ook een kleuren archief aan. Dit is de bladzijde uit het boek voor het schilderij, over een meisje met de kraag uit de tijd van Frans Hals……want op zijn atelier had ik graag rond gelopen.

kleuren testen in boek voor een dochter voor Frans Hals schilderij

Tekenen

Ik begin met het losjes uittekenen van de hele vorm met houtskool. Met houtskool kun je snel dik en dun accenten aanbrengen of een lijn met je vingers of doekje vervagen, breder maken of zelfs uitvegen. Houtskool is in verschillende diktes te koop. Het schilderij is een kant en klaar katoenen doek van 50 x 60 cm.

tekenen Dochter voor Frans Hals schilderij

Toon

Vanuit deze basis breng ik met een brede kwast (maat 24) licht en donker details aan. Eerst schilder ik de schaduw plekken, en werk vanuit donker naar de lichtere kleuren. Goed kijkend naar de vorm smeer ik de verf er direct en spontaan op. Zo bouw ik dikkere verflagen op. Ook laat ik opzettelijk slordigheidjes toe. Wat niet bevalt, schilder ik later weer weg.

Een goede oefening voor toon schilderen, staat hier in Doodverf van het Portret van het Meisje

Toon schilderen bij Dochter voor Frans Hals schilderij

Grijs

Voor de zilveren oorbellen meng ik kraplak met ultramarijn tot een paarsachtige kleur en voeg er citroengeel bij, daarna meng ik met zinkwit tot een mauve mengkleur grijs. Chromatische grijzen mengen.
Grijzen kunnen gemaakt worden door de complementaire kleuren te mengen. Complementaire kleuren zijn de kleuren die tegenover elkaar in de kleurencircel liggen, zoals b.v. rood en groen, paars en geel, blauw en oranje. Voeg hier wit bij, en er ontstaan diverse tinten grijs.

Grijs mengen. Een dochter voor Frans Hals, portret schilderij

Zinkwit

Met zinkwit meng ik de kleuren voor een lichtere toon. Zinkwit is half transparant en daardoor geschikt als mengwit, want het vermindert de intensiteit van de kleuren niet. Titaanwit is een zeer dekkend en neutraal wit, maar bij het mengen van kleuren met titaanwit neemt de intensiteit van de kleur af.

De kraag, luchtig en soepel, is uit beweeglijke lijnen opgebouwd, en schilder ik met dezelfde kleuren die in het gezicht gebruikt zijn.

Kraag van een Dochter voor Frans Hals schilderij

Bruin

Om bruin te mengen gebruik ik de kleuren cadmium geel middel (opaque), madder en ultramarijn. Voor een lichtere kleur bruin meng je er geen wit bij, maar neem dan een lichtere kleur geel, blauw en rood. Zorg er altijd wel voor één opaque tint erbij te gebruiken voor een rijke kleurschakering.
In de tijd van Frans Hals was het gebruikelijk in het genre van de regentenportretten, om de achtergrond donker te schilderen.

Bruin mengen bij Een dochter voor Frans Hals schilderij

Nog een andere schilderles: Rocker. Andere schilderijen in olieverf en Oude Meesters schildertechnieken.

Online Atelier

Online Schilderlessen

Een dochter voor Frans Hals is een online schilderles. Behalve deze gepubliceerde online schilderlessen maak ik met veel plezier video schilderlessen. Vooral deze Hoe leren tekenen en schilderen is een goede start.

Online Video Schilderlessen series

Deze video schilderlessen series, zoals Portret van het Meisje, is geschilderd met de Oude Meesters schildertechniek. Met deze video serie is het mogelijk het ook zelf te leren schilderen met deze technieken. Wil je meer hulp? dat kan met deze online schilder cursus, want dan schilder ik het portret mee en voor.
Nog een video serie is: Witte Kleding schilderen als de Oude Meesters.

Live ‘Online Samen Schilderen’

We zijn een paar jaar verder en het Atelier is dicht voor de schilderlessen door de lockdown en avondklok, vanwege Corona.

Daarom bied ik nu deze live online samen schilderen, schilderlessen aan voor alle schilder liefhebbers; beginners en gevorderden! Doe je mee?

Een online schilderles: Hoe leren tekenen en schilderen 

Leave a Reply