Now Reading
Scumbling is een heel oude schildertechniek

Scumbling is een heel oude schildertechniek

Scumbling is een heel oude schildertechniek van de Oude Meesters. Ik gebruik deze techniek, wanneer ik het gevoel van diepte en meer eenheid op het hele doek wil toevoegen.

 

Scumbling

 

Scumble is een methode van schilderen die wordt gebruikt waarbij dekkende verf en half dekkende verf over glazuren of impasto wordt geplaatst om perspectief te creëren. Dit wordt dus gestippeld met een spons zodat de scumble in het glazuur gaat. Verzachtend – zowel scumble als glazuren worden zachter.

Titaanwit

Met een zeer dunne, dekkende witte verf  Titaanwit ​​schilder ik een doorschijnend effect. Dit kan over het hele schilderij of over een gedeelte van de voorstelling gebeuren. Wel moet de onderlaag droog zijn! Vervolgens dep ik de verf met een spons weer gedeeltelijk op.

Ella Looise | Schilderijen

De kleuren onder deze witte verf zorgen er in dit geval voor dat ze verzachten en schijnen er gedeeltelijk doorheen. Het creëert een waas effect en minimaliseert het contrast tussen licht en donkere tinten. 

Heel leerzaam is ook het mengen van chromatische grijzen.

Venetiaanse methode

 

De kunstenaars van de Venetiaanse school hebben de scumbling tot in de finesse ontwikkeld. De scumble die zij op hun vaak heel grote doeken aanbrachten, schilderden ze met grote blokkwasten, en ze kwamen soms wel tot veertig lagen.

De optische illusies gecreëerd door deze lichtmanipulerende techniek gecombineerd met het kunnen kiezen welke randen worden verfijnd en aangescherpt, stelt degene die de techniek beheerst in staat de kijker voor de gek te houden om een ​​driedimensionale realiteit te zien.  De oude meesters die deze Venetiaanse methode gebruikten waren o.a. Rembrandt en Frans Hals.

Rembrandt gebruikte de scumbling schildertechniek

Het is bekend dat Rembrandt minstens één schilderij van Titiaan in zijn bezit had.  En op de hoogte was van deze scumbling schildertechniek. Zoals te zien is in een vroeg en een laat zelfportret heeft hij dit effect zijn hele leven gebruikt. Vooral in het haar en de lichtere gelaatstrekken is het effect goed te zien.

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel