Now Reading
Stokpoppetjes tekenen bij het modeltekenen op schilderles

Stokpoppetjes tekenen bij het modeltekenen op schilderles

Stokpoppetjes tekenen | model Fay op atelier #Haarlem

Stokpoppetjes of stokfiguurtjes leren tekenen om de houding van een figuur goed te leren zien, is een vast onderdeel bij het modeltekenen. Iedere maand hebben we in alle groepen, kinderen, tieners en volwassenen modeltekenen op atelier #Haarlem (een video) want het is onderdeel van de schilderlessen.

 

Modeltekenen

Om goed te leren kijken, en niet je hersenen mee te laten babbelen, zijn er een aantal vaardigheden, die vanuit het ‘ruggenmerg’ getekend en dus geleerd moeten worden. Daarbij is het maandelijks terugkerend leren modeltekenen voor kinderen, tieners en volwassenen een flinke steun. Vooral met de houding van het lichaam van het model zien, een technische gedeelte, zijn er grote stappen te maken met behulp van een stokpoppetje.

 

Stokpoppetjes leren tekenen bij modeltekenen op atelier #Haarlem
Schilderles modeltekenen atelier #Haarlem

 

Stokpoppetje tekenen

Rondjes en lijnen

Met een basis stokfiguurtje (stick figure) teken ik de houding, de stand van het lichaam. Daarbij gebruik ik twee simpele basis vormen: rondjes en lijnen. De rondjes voor het hoofd, de bips en de belangrijkste gewrichten. Zoals de schouder-, en heupgewrichten, de ellebogen, knieën en enkelgewrichten. De lijnen voor de ruggengraat, de stand van de schouders en heupen en de botten van armen en benen. Door deze simpele vertaling van de houding is de figuur een steun bij het uitwerken. Je ziet goed dat bijvoorbeeld de linker elleboog van Fay iets rechts van de linker schouder zit.

Het model van de woensdagavond tekenles

 

Hoe stokpoppetje leren tekenen, houding model Fay
stokpoppetje model Fay

Ruggengraat

Ik begin met het hoofd daarna zet ik het rondje van de bips. Kijk goed waar de bips zit. Links of rechts van het hoofd? Daarna teken ik de ruggengraat met de juiste kromming.

 

Schouderlijn en heuplijn

Vervolgens teken ik de schouder- en heuplijn. Ik kijk goed hoe schuin deze lijnen staan.Teken alleen wat je ziet. Staat de figuur met de zijkant naar je toe, dan zie je geen lijn, dus teken die dan niet. Zie je niet hoe schuin de lijn is? Hou dan het potlood voor je ogen en kijk hoe schuin die loopt, wanneer je er mee van de ene schouder naar de andere schouder wijst.

 

Gewrichten

Daarna volgen de gewrichten, zoals schoudergewrichten, de ellebogen, heup-, en kniegewrichten. Ik teken de rondjes van de schoudergewrichten op de schouderlijn en heuplijn. Daarna kijk ik naar de ellebogen en zet de rondjes neer op die plek, waar ik ze zie ten opzichte van de schouder rondjes, het hoofd en de bips. Hetzelfde doe ik met de kniegewrichten.

 

See Also

Video Scumbling is een schildertechniek van de Oude Meesters, video

Lijnen voor de botten

Tussen de gewrichten teken je de lijnen van de botten.

Stokpoppetjes Andrew Loomis

Andrew Loomis

Door het tekenen van de basis met simpele rondjes en lijnen word je gedwongen om goed te ‘leren’ kijken. Wanneer je graag meer wil leren, is de meester Andrew Loomis aan te raden. Veel heb ik van zijn boek Fun with a pencil geleerd. Zijn stokpoppetjes zijn uitgebreider en absoluut een aanrader! Ook voor een grotere tekening of  schilderij zijn stokpoppetjes een handige steun.

Het model Floor tekenen

Veel oefenen is een must om het tekenen van stokpoppetjes onder de knie te krijgen, daarom raad ik je aan om het regelmatig te oefenen. Oefen het tekenen met een stopwatch erbij. Op de schilderlessen oefenen we elk stokpoppetje in ong. twee minuten. Maak ze daarom niet te groot!

Heb je voorbeeld modellen nodig, dan is line-of-action een fijne site voor oefeningen.

Andere schilderles Het meisje met het ijsje

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel