Terpentijn en White Spirit, mediums voor olieverf schilderen

Leren schilderen als de Oude Meesters.. Terpentijn en White Spirit mediums voor olieverf schilderen

Mediums Terpentijn en White Spirit (Terpentine) voor olieverf schilderen, olieverf verdunnen met deze verdunningsmiddelen die ik gebruik in de eerste lagen van het schilderij.

 

Olieverf verdunnen

Wat is schildersmedium

Er zijn tijdens de schilderlessen vragen over de olieverf schildersmediums, daarom bespreek ik hier een aantal mediums die ik gebruik. In deel twee bespreek ik de oliën. Deze hulpmiddelen hebben hun eigen kenmerken en effecten en zien er na het drogen anders uit.Schildersmediums worden gebruikt voor het verhogen van de vloei en of transparantie van olieverf en vetter maken van de verf.

Schilderles video, Landschap met molen schilderen

 

Terpentijn en Odourless White Spirit van Talens

Mediums voor olieverf schilderen in de eerste lagen van het schilderij.

Inschieten van de olieverf

Verkeerd gebruik, kan het uiterlijk van het geverfde oppervlak beïnvloeden, bijvoorbeeld als het verkeerde medium wordt aangebracht, kan het verfoppervlak ‘inschieten’, dof worden of hun kleurrijke aantrekkelijkheid verliezen.

Terpentijn

 

Laten we beginnen met terpentijn – dit is een briljant verdunningsmiddel van de Oude Meesters voor olieverf in de eerste lagen van het schilderen. Het verdunt de olieverf en maakt het “mager”.

Terpentijn is vooral geweldig voor het verdunnen van olieverf bij het schilderen van een Imprimatura, en gedurende de eerste lagen van een onderschildering of wanneer we een penseelschets maken met verdunde verf.

 

Terpentijn in de onderschildering

Tijdens het schilderen met olieverf speelt Terpentijn dezelfde rol als water bij het schilderen met waterverf. De eerste lagen van een onderschildering kunnen worden uitgevoerd met verf die zo verdund is, dat die lijkt op waterverf.

Ik schilder hiermee in de eerste lagen, en nooit in de bovenste lagen. Om verschillende redenen: de eerste reden is, dat wanneer je grote hoeveelheden gebruikt, het de verfkleur (Hue) verandert, dus is het moeilijk te voorspellen hoe de kleuren eruit zullen zien als de verf is opgedroogd.

Een dergelijke wijziging is helemaal geen obstakel in de eerste lagen van onderschildering, omdat de onderschildering niet de definitieve, juiste kleuren hoeft te hebben. Een andere reden is dat het gebruik van Terpentijn in de bovenste lagen in strijd is met de “Vet over Mager regel.

 

Droogtijd Terpentijn 

Ook is het grote voordeel van het gebruik van Terpentijn in het begin van het schilderij dat het de droogtijd enorm versnelt, zodat je vrij snel verder kunt schilderen. Let er op dat de volledig droge staat van de onderschildering, of tussen de lagen van de onderschildering, een absolute ‘must’ is voor de kwaliteit van het schilderij.

 

Kwaliteit van de Terpentijn

De Terpentijn voor olieverf moet van de beste kwaliteit zijn. Je kunt de kwaliteit van je Terpentijn controleren door een beetje op een stuk wit papier te druppelen en te wachten tot het verdampt. Er mogen geen niet-verdwijnende vetvlekken op het papier achterblijven wanneer het is verdampt. Elke Terpentijn, gemaakt door een respectabel kunstmerk is goed.

Odourless White Spirit (Terpentine)  

 

White Spirit (Terpentine) is een alternatief voor Terpentijn.

Alles wat ik heb gezegd over het schildersmedium Terpentijn is ook van toepassing bij het gebruik van de White Spirit. 

Ik gebruik de Odourless White Spirit van Talens altijd in de winter, omdat mijn atelier tuindeuren dan dicht zijn en ik niet goed kan ventileren. De geur van de Terpentijn slaat dan op mijn keel :-(.  

 

See Also

Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Verschil White Spirit (Terpentine) en Terpentijn

Er zijn enkele verschillen tussen deze twee oplosmiddelen die je kunt voelen wanneer je ermee werkt. Terpentijn is een meer visceuze substantie, terwijl de White Spirit een meer “waterige” consistentie heeft, die de verf in mixen beïnvloedt, waardoor ze meer vloeibaar en minder controleerbaar wordt. 

Ook verdampt de White Spirit sneller dan Terpentijn. Houd flessen met elk vluchtig medium ook altijd goed gesloten.

 

De Vet over Mager regel

 

De vet over mager regel bij olieverf is een techniek die gebruikt wordt bij het schilderen met verschillende lagen. Een volgende laag kan pas worden opgezet als de voorgaande laag zo droog is dat ze beslist niet meer oplost. Dit is een schildertechniek, die veel door Oude Meesters gebruikt werden.

De ondertekening

 

Terpentijn bij standolie

 

Terpentijn kan je in kleine hoeveelheden gebruiken als verdunningsmiddel bij lijnolie; b.v. bij standolie wanneer je glaceert en het kan de vloeibaarheid van de standolie verhogen.

Het is niet verplicht om oplosmiddelen of verdunningsmiddelen te gebruiken. De verf wordt verdund om hem makkelijker op het doek te strijken. Je kunt ook schilderen zonder verdunningsmiddel erbij te doen. De Rembrandt verf is b.v. veel smeuïger en makkelijker te strijken dan de verf van Old Holland, die minder olie bevat en dus stugger is. Daarom gebruik ik wanneer ik buiten schilder altijd de Rembrandt verf.

Olieverf zelf maken

In deze post vertel ik hoe je zelf je olieverf kan maken

Olieverf penselen reinigen

In deze video olieverf penselen reinigen leg ik uit hoe ik dat doe.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel