Toeval zien in je werk en het gebruiken, is een kunst

Het toeval zien in je werk en het dan ook nog gebruiken, is voor veel mensen moeilijk. Francis Bacon loste dat op door het toeval een beetje te helpen; hij smeet verf op zijn doek en keek daarna of hij het kon gebruiken.

Het toeval zien

Kick (8jr.) schildert op de schilderles Tweety, waarbij het gras met groen wordt neergezet. Nu heeft Kick geleerd dat gras niet alleen groen is, maar dat hij ook met de speciale ‘waaier’ kwast heuse sprietjes kan schilderen, dus zet hij ze rechts (voor de kijker) vrolijk neer. Ik zie nu beweging in het schilderij ontstaan; Tweety zet met zijn handje het gras in beweging. Kick vindt het ook goed en schildert direct met de ‘waaier’ kwast de linker kant ook in ‘beweging’!

toeval

Bij het manga portret van Liyan (10 jr.) gebeurt er ook iets met toeval. Het gezicht is geschilderd met dezelfde roze kleur als de hals, maar Liyan wil slagschaduw aanbrengen en schildert weer over het gezicht. En ik zie een manga meisje met een masker op, en het roept het beeld van een geisha op. Prachtig! Of het zo blijft weet ik niet, want ik geloof dat ze het niet ‘mooi’ vindt :-)))

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel