Now Reading
Tulp in bollenveld, mixed media op doek, 80 x 80 cm

Tulp in bollenveld, mixed media op doek, 80 x 80 cm

Olieverf schilderij, Tulp in bollenveld, 80 x 80 cm

Het Tulp in bollenveld schilderij heb ik eerst opgezet met de Light Molding Pasta, een acryl product van Golden.  Vervolgens  met olieverf de tulp en de mensen in het bollenveld geschilderd. Tulp is een schilderij, geschilderd in opdracht van Atelier magazine.

Tulp in bollenveld schilderen

Winterse landschappen schilderen op schilderles

Olieverf over acryl verf

In plaats van met terpentijn verdunde olieverf kan je voor de onderlaag acrylverf of tempera verf gebruiken. Met acrylverf de onderschildering dun schilderen. Vervolgens met olieverf het schilderij afschilderen. Dit komt overeen met de ‘vet over mager regel’. Maar het is niet gebruikelijk.

Vet over mager regel

See Also

Ook in dit schilderij Tulp in bollenveld hanteer ik deze regel. De regel bij het olieverf schilderen, die altijd  gehanteerd moet worden: ‘de vet over mager’. De eerste laag moet je mager schilderen. Hiervoor de verf uit de tube verdunnen met een schildermedium. In dit geval een terpentine (White Spirit) of terpentijn. Tijdens het drogen van deze laag ontstaat er geen gesloten verffilm, maar een film die poreus is. Olie uit een volgende laag wordt dan door de onderliggende schrale laag opgezogen en zet zich tijdens het drogen vast in de talloze poriën. Hierdoor ontstaat er een goede hechting tussen deze twee lagen. Omdat een onderliggende (schrale) laag olie onttrekt aan een bovenliggende laag, moet een bovenliggende laag iets meer olie bevatten. Is dit niet het geval, dan komen er kwaliteitsproblemen. De hogere lagen worden dus steeds vetter geschilderd, de verf wordt dan verdund met een medium (bijvoorbeeld een mengsel van terpentijn en lijnolie).

In schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden schrijf ik uitgebreid over de schildertechnieken, het schildermateriaal, en de mediums.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2023 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel