Now Reading
Twee geschilderde pioenrozen met de oude schildertechniek

Twee geschilderde pioenrozen met de oude schildertechniek

Twee geschilderde pioenrozen voor op de schilderles, atelier #Haarlem
View Gallery

Twee geschilderde pioenrozen. Ik schilder ze met de oude schildertechniek van Titiaan als voorbeeld voor de schilderles op Atelier Haarlem. Want op het atelier geef ik ook schilderlessen in deze Oude Meesters schildertechnieken.

 

Twee geschilderde pioenrozen

Ella Looise | Schilderijen

De Oude Meesters schildertechniek is lange tijd verloren geweest. Maar gelukkig komt er de laatste jaren steeds meer duidelijkheid over het materiaalgebruik van Oude Meesters door nieuwe technische instrumenten en kan ik deze kennis weer doorgeven 🙂

Röntgenfoto’s van verfmonsters

Doormiddel van de high tech microscopen, waarmee verfmonsters worden bestudeerd en de super X stralen van de röntgenfoto’s worden de geheimen steeds meer onthuld van de technieken, pigmenten en onderschilderingen van de kunstenaars van die Gouden Eeuw.

Titiaan

Titiaan of Tiziano Vecellio (1485/90-1576) is een van de kunstenaars uit de Renaissance en Barok die net als Michelangelo enkel met zijn voornaam wordt aangeduid.

Al in zijn eigen tijd was zijn status legendarisch met zijn buitengewone kleurgebruik en virtuoze techniek. Titiaan leefde in de overtreffende trap; hij was de oudste, de grootste, best betaalde, meest gevraagde en meest veelzijdige Venetiaanse kunstenaar.

Oude Meesters schildertechnieken

Schilderen met zijn vingertoppen

Ik bewonder het werk van Titiaan. Vooral zijn laatste werken was hij zozeer meester van zijn materialen, dat hij zelfs met zijn vingertoppen schilderde. Vasari schreef: ‘.. zijn eerste werken zijn namelijk ongelooflijk verfijnd en nauwkeurig uitgevoerd, om zowel van dichtbij alsook van een afstand te worden gezien; maar deze laatste zijn gedaan in forse, brede streken en met kleurvlekken, zodat men van nabij niet veel ziet, terwijl ze van een afstand volmaakt blijken te zijn.’

Titiaan gebruikte voor zijn intense kleuren de glaceer techniek, waarbij hij soms wel achttien glaceer lagen aanbracht.

See Also


De Onderschildering van de pioenrozen

Met wit krijt zet ik op een ondergrond van Red Bole de tekening uit. Daarna zet ik de kleurvlakken in de tekening neer, waarbij de grenslijnen met elkaar versmelten.  De onderschildering maakt daardoor al heel snel een evenwichtige indruk.

De onderschildering deel één van de Oude Meesters Video 5

De tinten die ik hier gebruik zijn verwant aan de kleur van het gewenste eindresultaat, maar soms kunnen ze ook redelijk afwijkend zijn.

Op schilderles  pioenrozen studie van Madelon met paletmes

Schilderen als de Oude Meesters

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel