Twee geschilderde pioenrozen met de oude schildertechniek van Titiaan, voorbeeld schilderles

Twee geschilderde pioenrozen met de oude schildertechniek

Twee geschilderde pioenrozen. Ik schilder ze met de oude schildertechniek van Titiaan als voorbeeld voor de schilderles op Atelier Haarlem

Twee geschilderde pioenrozen

Oude schildertechniek

De oude schildertechniek is lange tijd verloren geweest. Maar gelukkig komt er de laatste jaren steeds meer duidelijkheid over het materiaalgebruik van Oude Meesters door nieuwe technische instrumenten en kan ik deze kennis weer doorgeven 🙂

Röntgenfoto’s

Doormiddel van de high tech microscopen, waarmee verfmonsters worden bestudeerd en de super X stralen van de röntgenfoto’s worden de geheimen steeds meer onthuld van de technieken, pigmenten en onderschilderingen van de kunstenaars van die Gouden Eeuw.

Titiaan

Titiaan of Tiziano Vecellio (1485/90-1576) is een van de kunstenaars uit de renaissance en barok die net als Michelangelo enkel met zijn voornaam wordt aangeduid.

Al in zijn eigen tijd was zijn status legendarisch met zijn buitengewone kleurgebruik en virtuoze techniek. Titiaan leefde in de overtreffende trap; hij was de oudste, de grootste, best betaalde, meest gevraagde en meest veelzijdige Venetiaanse kunstenaar.

Ik bewonder het werk van Titiaan. Vooral zijn laatste werken was hij zozeer meester van zijn materialen, dat hij zelfs met zijn vingertoppen schilderde. Vasari schreef: ‘.. zijn eerste werken zijn namelijk ongelooflijk verfijnd en nauwkeurig uitgevoerd, om zowel van dichtbij alsook van een afstand te worden gezien; maar deze laatste zijn gedaan in forse, brede streken en met kleurvlekken, zodat men van nabij niet veel ziet, terwijl ze van een afstand volmaakt blijken te zijn.’

Onderschildering

Met wit krijt zet ik op een ondergrond van Red Bole de tekening uit. Daarna zet ik de kleurvlakken in de tekening neer, waarbij de grenslijnen met elkaar versmelten.  De onderschildering maakt daardoor al heel snel een evenwichtige indruk.

De tinten die ik hier gebruik zijn verwant aan de kleur van het gewenste eindresultaat, maar soms kunnen ze ook redelijk afwijkend zijn.

Titiaan gebruikte voor zijn intense kleuren de glaceer techniek, waarbij hij soms wel achttien lagen gebruikte.

Schilderen als de Oude Meesters

 Ik blog vaak over de Oude Meesters schildertechniek

Online schildercursus

Wil je ook leren schilderen met de Oude Meesters schildertechnieken. Dat is mogelijk met deze video schilderlessen Portret van het Meisje. Bovendien wanneer je meer les wil krijgen tijdens het schilderen is er de online schildercursus Portret van het Meisje.

Schilderijen in olieverf en Oude Meesters schildertechnieken.

Leave a Reply