Home → Ella Atelier → Schilderijen → Portretten → Het verhaal achter het schilderij Portret van Koos, een video
Het verhaal achter het schilderij Portret van Koos, een video
Dit is het verhaal achter het schilderij ‘Portret van Koos’, storytelling Portret van Koos. Ik werd bij de huidkleuren geïnspireerd door Lucian Freud; zijn werk draait helemaal om de huid! Andere schilderijen Portret van Koos en Koos met een stilleven schilderij Kopje Koffie op Perzisch tapijtje.
Denk altijd aan één van de basisregel bij het olieverven: De VET OVER MAGER regel.
Het verhaal achter het schilderij ‘Portret van Koos’ (storytelling portret van Koos)
De Huidkleur
De huidkleur heeft veel verschillende kleuren, daarom meng ik eerst een
oranje kleur en voeg er vervolgens steeds iets meer Titanium White en Burnt Sienna aan toe. Voor de donkere huid gebruik ik Burnt Omber.
Voel je vrij om met deze kleuren te experimenteren.
Voor de schaduwen gebruik ik Phthalo Blue of Pruisisch blauw.
Hier ben ik aan het schilderen aan het portret
Lucian Freud
1922–2011 was een Britse schilder. Hij was een kleinzoon van Sigmund Freud.
Aanvankelijk kreeg zijn werk weinig internationale erkenning. Figuratieve kunst was niet in de mode en zijn doeken waren niet in trek bij verzamelaars. In de jaren negentig kwam daarin een kentering.
Schildertechniek Lucian Freud
Freud gebruikte vooral tertiaire kleuren en aardkleuren. Zijn schildertechniek veranderde van heel gedetailleerd eind jaren veertig naar een veel grover verfgebruik aan het eind van de 20e eeuw. De uitdrukking van de personen in de schilderijen blijft echter gedurende zijn hele leven dezelfde afwezige sfeer weergeven.
Hij besteedde veel aandacht aan de stofuitdrukking van de voorwerpen om zijn onderwerp heen, zoals kleding, beddengoed, de vloeren, de muren.
Portret geschilderd met de techniek van de Oude Meesters
Modellen
De poseersessies voor Freud waren voor de modellen zeer langdurig. Een van de geportretteerden had uitgerekend dat hij in totaal 150 uur had geposeerd. De vermoeidheid van de modellen spreekt soms ook uit het werk. Soms zijn de modellen slapend afgebeeld.
Het model van de woensdagavond tekenles
Freud wordt ook wel gezien als een exponent van het existentialisme, de geschilderde modellen lijken niet echt aanwezig, hebben een blik die vooral naar binnen gericht is. De kijkrichting is meestal naar een punt buiten het schilderij. De naakten zijn vaak in een zeer exposerende positie afgebeeld, de geslachtsdelen vragen prominent de aandacht. Het werk wordt daarom soms confronterend gevonden.
Naast portretten en naakten schilderde Freud ook bomen en planten. Vaak figureert een hond of een plant op de schilderijen van mensen.
Model Kate Moss
Het werk van Freud is duidelijk autobiografisch, zoals dat van Pierre Bonnard of Balthus, maar met soberder kleurgebruik. Freud wordt door voorstanders als één van de grootste kunstenaars van deze tijd beoordeeld, maar er zijn ook kunsthistorici die zijn schilderwerk niet van deze tijd vinden, evenals felle tegenstanders. Het werk brengt hoge prijzen op: een portret van Kate Moss uit 2002 bijvoorbeeld 3,9 miljoen pond in 2005. Het schilderij Benefits Supervisor Sleeping heeft in New York een recordbedrag van 30 miljoen dollar (19,4 miljoen euro) opgebracht, het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van een nog levende kunstenaar op een veiling is betaald.
bron: Wikipedia