Now Reading
Vet over mager regel bij het schilderen met olieverf, video

Vet over mager regel bij het schilderen met olieverf, video

De ‘vet over mager regel’ bij olieverf is een Oude Meesters schildertechniek, die gebruikt wordt bij het olieverf schilderen met verschillende lagen. Er zijn drie basisregels bij het lagen schilderen met olieverf.
In het uitgebreide artikel ‘schilderen met olieverf voor beginners en gevorderden beschrijf ik veel meer regels en tips.

De olie in de olieverf

Dat betekent dat de eerste olieverf laag schraal (mager) op het doek wordt geschilderd. Hiervoor wordt de verf verdund met terpentine of terpentijn.
Tijdens het drogen van deze laag olieverf ontstaat er geen gesloten verffilm, maar een film die poreus is. Olie uit een volgende laag wordt door de onderliggende schrale (magere) laag opgezogen en zet zich tijdens het drogen vast in de talloze poriën. Hierdoor ontstaat er een goede hechting tussen deze twee lagen. Omdat een onderliggende (schrale) laag olie onttrekt aan een bovenliggende laag, moet een bovenliggende laag relatief meer olie bevatten. 

Ella Looise | Schilderijen

Lijnolie 

Pure Lijnzaadolie (oftewel lijnolie) gebruik ik veel in olieverf. Ik reinig de lijnolie zelf en krijg daardoor een kopie van de lijnzaadolie, die door de Oude Meesters ook werden gebruikt. De kant en klare mediums die ik in de winkels koop, hebben n.l. allerlei andere middelen toegevoegd. Om de verf sneller (of langzamer) te laten drogen en ‘vers’ te houden.
Hier in het artikel schrijf ik over de lijnzaadolie en het gebruik van de Oude Meesters. 
Laatste Schildertips en blogs

Terpentine of terpentijn

Ik raad aan om de verf voor de eerste laag te verdunnen met terpentine of terpentijn. In dit artikel hier beschrijf ik de Terpentijn en White Spirit. Hoe meer oplosmiddel, hoe magerder de verflaag. Nadat de eerste laag droog genoeg is, wordt de tweede verflaag aangebracht. Vanaf dit punt zijn er diverse mogelijkheden om verder te gaan:

Elke volgende laag verdun ik met steeds minder oplosmiddel (terpentine of terpentijn); elke volgende laag bevat dan relatief meer olie. Uiteindelijk kan er met puur olieverf worden geëindigd.

Kant en Klaar schildermedium bij één of twee lagen

Ik meng de verf voor de volgende laag met een schildermedium. Een goed medium bestaat uit drie componenten: olie, hars en oplosmiddel. Door de olie wordt de verf vetter, terwijl het oplosmiddel ervoor zorgt dat de verf ook weer niet te vet wordt. De hars als derde ingrediënt verhoogt de duurzaamheid van de verffilm. Royal Talens

Kant en Klaar Schildermedium bij meer dan twee lagen

Bouw je een schilderij uit meer dan twee verdunde lagen, dan meng ik het medium verhoudingsgewijs met terpentijn of terpentine van mager naar steeds vetter. Hoe groter het aandeel medium, hoe vetter het mengsel. Voor de laatste laag meng ik de verf met puur medium.

Schilderles: Atelier tafereeltje

Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden. Portret van Han Prins, laag over laag geschilderd
Penselen schoonmaken

Penselen schoonmaken, een video

Kwasten reinig ik na het schilderen.  In deze video laat ik zien hoe ik dat doe.

Ook bij scumbling, een glaceertechniek, gebruik ik de Vet over Mager regel.

 

Olieverf over een acryl gel

Voorbeelden:

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel