Vet over mager regel bij het schilderen met olieverf

De ‘vet over mager regel’ bij olieverf is een Oude Meesters schildertechniek, die gebruikt wordt bij het olieverf schilderen met verschillende lagen. In het uitgebreide artikel ‘schilderen met olieverf’ beschrijf ik nog meer technieken.

online atelier, verfkwasten, webstory 4
Vet over mager regel

Vet over mager regel bij gelaagd schilderen

De eerste laag breng ik schraal (mager) op het doek. Hiervoor wordt de verf verdund met terpentine of terpentijn.

De olie in de olieverf

Tijdens het drogen van deze laag ontstaat er geen gesloten verffilm, maar een film die poreus is. Olie uit een volgende laag wordt door de onderliggende schrale laag opgezogen en zet zich tijdens het drogen vast in de talloze poriën. Hierdoor ontstaat er een goede hechting tussen deze twee lagen. Omdat een onderliggende (schrale) laag olie onttrekt aan een bovenliggende laag, moet een bovenliggende laag relatief meer olie bevatten. Is dit niet het geval, dan leidt dit tot kwaliteitsproblemen.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie gebruik ik veel in de olieverf.
Hier in het artikel schrijf ik over de lijnzaadolie en het gebruik van de Oude Meesters

Terpentine of terpentijn

Ik raad aan om de verf voor de eerste laag te verdunnen met terpentine of terpentijn. In dit artikel hier beschrijf ik de Terpentijn en White Spirit. Hoe meer oplosmiddel, hoe magerder de verflaag. Nadat de eerste laag droog genoeg is, wordt de tweede verflaag aangebracht. Vanaf dit punt zijn er diverse mogelijkheden om verder te gaan:

  • Verdun elke volgende laag met steeds minder oplosmiddel (terpentine of terpentijn); elke volgende laag bevat dan relatief meer olie. Uiteindelijk kan er met puur olieverf worden geëindigd.

Schildermedium bij één of twee lagen

  • Meng de verf voor de volgende laag met een schildermedium. Een goed medium bestaat uit drie componenten: olie, hars en oplosmiddel. Door de olie wordt de verf vetter, terwijl het oplosmiddel ervoor zorgt dat de verf ook weer niet te vet wordt. De hars als derde ingrediënt verhoogt de duurzaamheid van de verffilm.

Schildermedium bij meer dan twee lagen

  • Wordt een schilderij opgebouwd uit meer dan twee verdunde lagen, dan kan het medium verhoudingsgewijs worden gemengd met terpentijn of terpentine van mager naar steeds vetter. Hoe groter het aandeel medium, hoe vetter het mengsel. Voor de laatste laag kan de verf met puur medium worden gemengd.

Penselen schoonmaken, een video

Penselen moeten na het schilderen, gereinigd worden. In deze video laat ik zien hoe ik dat doe.

Royal Talens

Oefening gelaagd schilderen

Een leuke oefening met lagen schilderen is de video serie: Hoe witte kleding schilderen als de Oude Meesters

Leave a Reply