Video-2-de Doodverf schilderen in de Witte kleding

Video 2 De Doodverf, Witte Kleding schilderen in lagen

Hoe schilder je Witte Kleding als de Oude Meesters. In Video 2 schilder ik de Doodverf in het detail van de Witte Japon van Cornelia Craen van Haeften.

Video 2 De Doodverf schilderen

Video 2 De Doodverf, Witte Kleding schilderen in lagen

De techniek van de Oude Meesters

Beroemde schilderijen van de Oude Meesters, zoals Titiaan, Leonardo da Vinci, Jan van Eyck, Johannes Vermeer, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn werden geschilderd in meerdere lagen. Ze schilderden natuurlijk niet evenveel lagen, maar er was een techniek, die in grote lijnen bestond uit;

  • Imprimatura
  • Penseelschets
  • Doodverf
  • Onderschildering
  • Glaceerlagen

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters?

In de video serie Portret van het Meisje schilderen als de Oude Meesters heb ik met zijn deze schildertechnieken het portret geschilderd en kan je zelf aan de slag. Wil je meer hulp? Daarvoor is de online schildercursus van dit portret.

De Doodverf

Het doodverven is een monochrome Onderschildering in toon (licht/donker), altijd gemaakt in koude kleuren; het gebrek aan levendige vleeskleur geeft het die term.

Op YouTube staat de playlist ook met ‘Witte Kleding’ schilderen met de Oude Meesters schildertechniek en nog meer schilderlessen.

Schilderen in Toon

Ik schilder op het droge doek over de Penseelschets met de Rauwe Omber, en schilder dun in de schaduw en diepe schaduwgebieden. En op de lichtste gebieden zet ik een stevige, dikke verfstreek met het Titaanwit, puur uit de tube zonder medium.

Penselen bij het schilderen van de Doodverf

Met een grote varkensharen kwast zet ik grof eerste laag in toon neer, daarna neem ik een kleiner penseel voor de kleinere lijnen.

Het schilderij tussen de lagen laten drogen

Na de Doodverf moet het schilderij goed drogen, voordat je weer verder kunt werken.

Penselen reinigen

Na het schilderen, reinig ik mijn penselen met Groene zeep.

Online Atelier

Deze video heb ik met veel plezier gemaakt. Ook in Online Atelier ‘de samen schilderen sessies‘ vertel ik over schildertechnieken, over het materiaal of andere schilderles weetjes.

Andere video’s uit de video serie: ‘Witte Kleding schilderen als de Oude Meesters’

Leave a Reply