Video 2 De Doodverf, Witte Kleding schilderen in lagen

Hoe schilder je ‘Witte Kleding’ zoals de Oude Meesters deden? Zij schilderden met olieverf. In Video 2 schilder ik de Doodverf in het detail van de Witte Japon van Cornelia Craen van Haeften.

Schilderles Video 2 De Doodverf

De techniek van de Oude Meesters

Beroemde schilderijen van de Oude Meesters, zoals Titiaan, Leonardo da Vinci, Jan van Eyck, Johannes Vermeer, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn werden geschilderd in meerdere lagen. Ze schilderden natuurlijk niet evenveel lagen, maar er was een techniek, die in grote lijnen bestond uit;

  • Imprimatura
  • Penseelschets
  • Doodverf
  • Onderschildering
  • Glaceerlagen

Kleur ondergrond, schilderen naar de Oude Meesters

De Doodverf

Het doodverven is een monochrome onderschildering in toon (licht/donker), altijd gemaakt in koude kleuren; het gebrek aan levendige vleeskleur geeft het die term. Dit is een schildertechniek van de Oude Meesters.Deze techniek wordt voor alle voorstellingen gebruikt, of het nu een landschap, portret, genrestuk of stadsgezicht is.

Schilderen aan de Korte Begijnestraat in Haarlem.

Schilderen in Toon

Ik schilder op het droge doek over de penseelschets met de Rauwe Omber, en schilder dun in de schaduw en diepe schaduwgebieden. En op de lichtste gebieden zet ik een stevige, dikke verfstreek met het Titaanwit, puur uit de tube zonder medium. Laatste schildertips.

Penselen bij het schilderen van de Doodverf

Met een grote varkensharen kwast zet ik grof eerste laag in toon neer, daarna neem ik een kleiner penseel voor de kleinere lijnen.

Het schilderij tussen de lagen laten drogen

Na de Doodverf moet het schilderij goed drogen, voordat je weer verder kunt werken.

Het wassen van een goudvis, schilderles

Andere video’s uit de video serie: ‘Witte Kleding schilderen als de Oude Meesters’

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2023 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel