Video Portret van Dide en tenslotte mijn handtekening erin

Video Portret van Dide, en tenslotte mijn handtekening erin geschilderd. Het schilderij is één van mijn luiken voor het raam van mijn atelier #Haarlem. Nog een portret van Dide met een eitempera onderschildering staat hier.

Fragment uit video Dide schilderen

Kort fragment Video Portret van Dide, olieverf op linnen, 120 x 180 cm

Hier staat nog een video fragment van het portret van Robin schilderen met een groot penseel.

Penselen

Ik schilder het liefst met grote varkensharen penselen, want daarmee blijft de verfstreek goed zichtbaar.

Chinees varkenshaar penseel

Chinees varkenshaar is, tot op heden nog steeds de belangrijkste grondstof voor de verfkwast. Penselen behoren tot de oudste gereedschappen der mensheid. De oorsprong van het penseel gaat terug tot vele tienduizenden jaren voor Christus. In de grotten van Altamira in Noord Spanje zijn kwasten gevonden, gemaakt van holle botten waarin dierlijk haar van verschillende lengte was ingezet. Met deze voorlopers van onze huidige verfkwast zijn de wereldberoemde grottekeningen gemaakt.

Vandaag de dag worden de meeste penselen van Chinees varkenshaar voorzien. Varkenshaar bepaalt in hoge mate de kwaliteit van het penseel

Video van het penselen schoonmaken

Zachte zeep

Na het schilderen moeten de penselen nog schoongemaakt. Het is verstandig om dat direct na het schilderen te doen, want bij het uitstellen droogt je penseel hard op. In deze video laat ik zien hoe je dat kunt doen met zachte zeep.

Atelier Online

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken? Dat is mogelijk met de online schildercursus Portret van het Meisje

Comments are closed