Stillevens. Vosje, olieverf schilderij

Vosje geschilderd die in de koelkast ligt voor taxidermie

Vosje geschilderd die in de koelkast ligtVosje geschilderd die in de koelkast ligt voor taxidermie.

In het kader van de opleiding taxidermie ga ik een aantal dieren schilderen.

Vosje geschilderd, stilleven, olieverf op doek, 100 x 70 cm

Stilleven

Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten, die met zorg zijn belicht.

Het stilleven staat niet voor niets bovenaan de lijst met onderwerpen om te schilderen. Het stilleven is een heel goed onderwerp om mee te beginnen, maar het is ook een onderwerp dat door veel ervaren schilders wordt gebruikt, want het verveelt nooit.

Je kan elk object of elke groep objecten als onderwerp voor je stilleven gebruiken. Een stilleven maakt het voor de schilder makkelijk mogelijk om de objecten zo te rangschikken dat er een mooie compositie ontstaat. Het geeft tijd om goed te kijken. De enige eis is, dat de voorwerpen niet bewegen maar stilstaan, hoewel daar natuurlijk wel een uitzondering op gemaakt kan worden. Er zijn ook wel stillevens gemaakt met insecten of andere levende dieren. Een stilleven kan je – als het niet bederfelijk is door bijvoorbeeld vruchten of bloemen – ook lang laten staan, of je kan het opnieuw neerzetten als je verder wilt werken. Met name voor een olieverfschilder is dat fijn, je kan rustig werken en de verf tussen de lagen laten drogen als dat nodig is.
Tekst: Wikibooks.org

Hier enkele stillevens van mij

 

Comments are closed