Now Reading
Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken?

Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken?

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken? Portret van Clairy Polak. Penseelschets en start met doodverf Clairy

Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken? De schildertechnieken en het schildermateriaal van de Oude Meesters. Wat zijn de technieken, waarmee bijvoorbeeld Rembrandt dit prachtige schilderij van Hendrickje Stoffels als badende vrouw op het doek schilderde?

 

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken.
Badende vrouw, Rembrandt (1654) 62 x 47cm.
National Gallery London

 

De Oude Meesters schildertechnieken zijn stappen in het schilderproces. Met behulp van deze technieken schilderden ze laag over laag een voorstelling op het doek, waarmee, zoals bij de schilderijen van Rembrandt en Titiaan een ‘3D effect’ op het doek werd bereikt.

Wie zijn die Oude Meesters?

Meestal noemen we de kunstenaars uit de klassieke schilderkunst, ‘Oude Meesters’. Daartoe behoren veel kunstenaars uit de hoogtijdagen van de schilderkunst in de 17e eeuw, ofwel de Gouden Eeuw. Zoals Rembrandt, of  Rubens of bijvoorbeeld Frans Hals. Maar ook Titiaan of Van Eijck, Waarvan we hun schilderijen uit de musea kennen.

De stappen in het schilderproces van de Oude Meesters

De stappen in het schilderproces in grote lijnen zijn de volgende schildertechnieken:

  • de imprimatura, eerste grondlaag
  • de ondertekening
  • of penseelschets
  • het doodverven
  • de kleur schilderingen
  • glaceer lagen met velatura’s en scumbling.

Veel informatie over deze Oude Meesters schildertechnieken en schildermateriaal staat beschreven in handboeken, zoals het handboek voor kunstschilders van Max Doerner. Waar ik zelf veel uit geleerd heb. Deze schildertechnieken zijn te zien in de video schilderlessen van de Schildercursus  Portret schilderen als de Oude Meesters 

De Imprimatura

De eerste laag betekent het woord Imprimatura  in het Italiaans. Deze eerste laag olieverf wordt met een kleur geschilderd, bijvoorbeeld een middentoon kleur, zoals een rode of gele oker, raw omber of grijze kleur.

Over het gebruik van gekleurde ondergronden.

In de Gouden Eeuw werd vrijwel altijd op gekleurde gronden geschilderd. Rembrandt schilderde bijvoorbeeld ook op rode oker. Tegenwoordig wordt veel een wit geprepareerde grondlaag gebruikt, deze werd rond 1850 met de opkomst van het Impressionisme populair.
De pure kleur komt het best tot haar recht op een witte grondlaag, maar sterk licht-donker contrast ( chiaroscuro) gaat het beste op een gekleurde grond.
Op een witte grondlaag schilder ik van licht naar donker, op een gekleurde grond schilder ik zowel naar donker als naar licht.

De Ondertekening

Ik maak een tekening (of penseelschets) van mijn voorstelling op de droge gekleurde grondlaag ‘de Imprimatura. In deze schilderles video ‘de ondertekening’ doe ik de transfer met houtskool voor.

De Penseelschets

In plaats van een ondertekening, zoals de kunstenaars uit Florence de voorstelling overbrachten, kan ook met de Penseelschets direct op het doek het portret of andere voorstelling geschilderd worden. Titiaan en de andere kunstenaars van de Venetiaanse school gebruikten deze techniek. In deze video schilderles is de Penseelschets te zien.

Het Doodverven

Omdat ook de leerlingen van de Oude Meesters moeite hadden met het zien van de toon bij de kleuren. Werd het schilderen in grijzen ontwikkeld. Doormiddel van de schakering van licht naar donker in grijzen uitgevoerd, werd het zien ervan gemakkelijker. Daarna volgde, over de grijstinten, het schilderen van de glaceer lagen met kleur. In het artikel de Doodverf staat deze oefening met het schilderen van een ei in grijstinten.

See Also

De Witte japon klaar schilderen, video 7 schilderles

De Kleur schilderingen

Leuk om te zien zijn deze video voorbeelden van het schilderen met de Oude Meesters basis technieken. Met deze samenwerking tussen ING en het Rijksmuseum ontstond een interessante studie naar Rembrandt zijn stem en schilderwijze. Een portret schetsen zoals Rembrandt dat deed; Opwerken in kleur | De Rembrandt Tutorials #4 | ING

Glaceer lagen schilderen

Velatura’s

Scumbling’s

 

Over Olieverf

De schilderijen werden geschilderd met olieverf. De leerlingen van de Meesters maakten de olieverf zelf met behulp van pigment en lijnolie. Want verftubes bestonden toen nog niet!

 

Wat is een voorstelling?

Een geschilderde voorstelling kan bijvoorbeeld een portret zijn of een stilleven, of een genrestuk, zeegezicht of landschap schilderijen. Kortom alle beelden die zich in onze ziel vormen van hetgeen buiten ons, is een voorstelling.

Schilderlessen met de Oude Meesters schildertechnieken

Op het Atelier geef ik ook schilderlessen met deze schildertechnieken.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel