Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken? Welke schildertechnieken gebruikten de Oude Meesters? Wat zijn de technieken, waarmee bijvoorbeeld Rembrandt dit prachtige schilderij van Hendrickje Stoffels als badende vrouw op het doek schilderde?

 

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken.
Badende vrouw, Rembrandt (1654) 62 x 47cm.
National Gallery London
 

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken?

De Oude Meesters schildertechnieken zijn stappen in het schilderproces. Technieken die Oude Meesters, zoals Titiaan of Van Eijck, Rembrandt, Rubens of bijvoorbeeld Frans Hals gebruikten bij het schilderen van een voorstelling op het doek.

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken? Rembrandt

 

Wat is een voorstelling?

Een geschilderde voorstelling kan bijvoorbeeld een portret zijn of een stilleven, een genrestuk, zeegezicht of landschap zijn. Alle beelden die zich in onze ziel vormen van hetgeen buiten ons is een voorstelling.

 

Wie zijn die Oude Meesters?

Meestal noemen we de kunstenaars uit de klassieke schilderkunst, Oude Meesters. Daartoe behoren veel kunstenaars uit de hoogtijdagen van de schilderkunst in de 17e eeuw, oftewel de Gouden Eeuw. Waarvan we hun schilderijen uit de musea kennen.

 

Welke schildertechnieken gebruikten de Oude Meesters?

Die schildertechnieken zijn bijvoorbeeld; de Imprimatura, de penseelschets, het doodverven, de kleur onderschilderingen, scumbling, het glaceren.

Oude meesters schildertechniek

 

Met welke verf schilderden de Oude Meesters?

Ze schilderden met olieverf. De leerlingen van de Meesters maakten de olieverf zelf met behulp van pigment en olie. Verftubes bestonden nog niet.

 

 

Atelier Online

Op het Atelier geef ik schilderlessen ook in deze Oude Meesters technieken, maar er zijn ook online schildersessies, schilderlessen.

Hier zijn nog meer Olieverf schilderijen te vinden in de Category Online schilderlessen.