Now Reading
Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken?

Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken?

Huidkleur schilderen. Rembrandt zelfportret

Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken? De schildertechnieken en het schildermateriaal van de Oude Meesters. Wat zijn de technieken, waarmee bijvoorbeeld Rembrandt dit prachtige schilderij van Hendrickje Stoffels als badende vrouw op het doek schilderde?

 

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken.
Badende vrouw, Rembrandt (1654) 62 x 47cm.
National Gallery London

 

De Oude Meesters schildertechnieken zijn stappen in het schilderproces. Met behulp van deze technieken schilderden Oude Meesters laag over laag een voorstelling op het doek, waarmee soms een ‘3D effect’ op het doek werd bereikt.

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken? Rembrandt

 

Wie zijn die Oude Meesters?

 

Meestal noemen we de kunstenaars uit de klassieke schilderkunst, ‘Oude Meesters’. Daartoe behoren veel kunstenaars uit de hoogtijdagen van de schilderkunst in de 17e eeuw, ofwel de Gouden Eeuw. Zoals Rembrandt, of  Rubens of bijvoorbeeld Frans Hals. Maar ook Titiaan of Van Eijck, Waarvan we hun schilderijen uit de musea kennen.

 

De schildertechnieken en schildermateriaal van de Oude Meesters

 

De stappen in het schilderproces in grote lijnen zijn de volgende schildertechnieken:

  • de imprimatura, eerste grondlaag
  • de ondertekening
  • of penseelschets
  • het doodverven
  • de kleur onderschilderingen
  • kleur schilderingen
  • glaceer lagen met velatura’s en scumbling.

Hoe leren tekenen en schilderen, schilderles

 

 

Veel informatie over deze Oude Meesters schildertechnieken en schildermateriaal staat beschreven in handboeken, zoals het handboek voor kunstschilders van Max Doerner. Waar ik zelf veel uit geleerd heb. Deze schildertechnieken zijn te zien in de video schilderlessen van de Schildercursus  Portret schilderen als de Oude Meesters 

 

Imprimatura

Een Imprimatura betekent in het Italiaans ‘eerste laag’. Het is een gekleurde grondlaag. De olieverf kleur van deze laag is een middentoon, bijvoorbeeld huidskleur, geel-bruin of grijs.

 

Over het gebruik van gekleurde ondergronden.

Tegenwoordig wordt vrijwel altijd een wit geprepareerde grond gebruikt, deze werd rond 1850 met de opkomst van het Impressionisme populair. Door de Oude Meesters werd vrijwel altijd op gekleurde gronden geschilderd.
Pure kleur komt het best tot haar recht op een witte grondlaag, maar sterk licht-donker contrast ( chiaroscuro) gaat het beste op een gekleurde grond.
Op een witte grond kun je alleen van licht naar donker werken, op een gekleurde grond zowel naar donker als naar licht.

Highlights

Op een gekleurde grond is de plaats van de highlights, de hoogste lichten het meest nauwkeurig te bepalen, op een witte ondergrond is ieder vlak dat niet beschilderd is een highlight.
( van de Wetering, 2000) “De gekleurde grond werkt als een soort veiligheidsnet, dit was in de Barok van onschatbare waarde omdat toen de organisatie van licht en schaduw als een van de meest vitale aspecten van de compositie werd beschouwd”.

De Ondertekening

 

See Also

Portretten. Online schildercursus en videos schilderlessen. Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken?. Portret schilderen als de Oude Meesters. 10 video's schilderlessen

 

Over Olieverf

 

De schilderijen werden geschilderd met olieverf. De leerlingen van de Meesters maakten de olieverf zelf met behulp van pigment en lijnolie. Want verftubes bestonden toen nog niet!

 

Wat is een voorstelling?

 

Een geschilderde voorstelling kan bijvoorbeeld een portret zijn of een stilleven, of een genrestuk, zeegezicht of landschap schilderijen. Kortom alle beelden die zich in onze ziel vormen van hetgeen buiten ons, is een voorstelling.

Schilderlessen met de Oude Meesters schildertechnieken

 

Op het Atelier geef ik ook schilderlessen met deze schildertechnieken. Zoals bijvoorbeeld bij deze online schildercursus Portret van het Meisje. Ook zijn er de online schildersessies, schilderlessen, waarbij deze schildertechnieken geleerd kunnen worden.

 

Tip: Toon in kleur (en beweging) schilderen Portret van Han Prins

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top